Predsjednik Skupštine opštine Ribnik za ATV

Nije usvojen Izvještaj o radu načelnika Ribnika: ''Mnogo je propusta, tražićemo reviziju poslovanja opštine''

  • Izvor: ATV
  • 27.08.2024. 14:33

Skupština opštine Ribnik nije usvojila Izvještaj o radu načelnika opštine i Opštinske uprave za 2023. godinu te će predsjednik Skupštine opštine zatražiti reviziju cjelokupnog poslovanja opštine.

Izvještaj o radu načelnika Nebojše Karaća nije usvojen zbog više propusta u radu načelnika. Kako se navodi u zaključku, Plan kapitalnih ulaganja na području Ribnika za 2023. godinu nije realizovan i grubo je kršen. A to je samo vrh problema zbog kojih izvještaj nije usvojen na sjednici proteklog petka.

Bilo je mnogo propusta u radu načelnika, nepoštivanje i neprovođenje skupštinskih odluka, a što je za ATV potvrdio i predsjednik Skupštine opštine Ribnik Duško Dakić.

„Mnogi su problemi na terenu zbog nepostajanja opštinske inspekcije, problemi u javnom prevozu, što se odrazilo početkom ljetne sezone, jedan dio javnog prevoza je apsolutno stao“, rekao je Dakić.

Ono na čemu odbornici najviše zamjeraju načelniku jeste upravo neprovođenje Plana kapitalnih ulaganja za 2023. Skoro 90 odsto kapitalnih ulaganja koje je Skupština opštine Ribnik usvojila u redovnoj proceduri nije realizovano.

„Zbog čega je to tako, mi nismo mogli da odgonetnemo, načelnik se nije udostojio da dođe na sjednicu Skupštine da nam objasni o čemu je riječ, niti je u prethodnim mjesecima tražio dodatne sjednice kako bi iznio određene problem na razmatranje“, izjavio je Dakić za ATV.

Osim toga, dodaje Dakić, nisu realizovani ni planovi utroška sredstava od koncesionih naknada, vodnih naknada i tako dalje.

„Puno je stvari sa kojima Skupština opštine nije zadovoljna, međutim, na samoj sjednici se načelnik nije pojavio, i mi u skladu sa našim ovlaštenjima nismo usvojili izvještaj“, naveo je predsjednik Skupštine opštine Ribnik.

Dakić je rekao da nije provedena ni Odluka o komunalnim naknadama iako je Služba za reviziju u više navrata zahtijevala da se tačka donese i da se sprovede. 

„Skupština je to usvojila ali nije provedeno nijedno slovo od te odluke, nijedna marka nije se slila u budžet opštine, iako je to bila zakonska obaveza načelnika i Opštinske uprave. Međutim, od toga nema ništa, ispostavilo se da su većina odluka koje smo usvajali ostale mrtvo slovo na papiru“, izjavio je Dakić.

Kaže da slijedi zahtjev za reviziju  kompletnog poslovanja Opštinske uprave koji će biti upućen Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske, te očekuje da se nepravilnosti utvrde, iako su ih odbornici već konstatovali.

„Mi nemamo uvid u dokumentaciju, ni finansijsku ni standardnu, kada je riječ o Opštinskoj upravi. Kada vam se u izvještaju ne dostavo sva tačno šta se radi, onda možete samo naslućivati o kakvim se propustima radi. Šta se zapravo dešava iza zavjese, to nemate uvid dok ne dođe nezavisni organ da utvrdi šta se ostvarilo u protekloj godini, u svim ovim sferama za koje smo konstatovali da postoje problemi i propusti“, izjavio je Dakić za ATV.

Mnogo je tu još propusta, zbog čega je izvještaj pao na skupštinskom zasjedanju, a skupštinska većina očekuje da revizori dobro „pročešljaju“ poslovanje ove opštine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: