Катастрофалне поплаве

Нешић у Јабланици: Ту смо да људски помогнемо

  • Извор: АТВ
  • 04.10.2024. 16:30

Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара БиХ, стигао је у Доњу Јабланицу коју су погодиле катастрофалне поплаве.

Он је са премијером Федерације БиХ Нермином Никшићем обишао угрожена подручја, те је разговарао са ватрогасцима, припадницима Цивилне заштите ФБиХ, као и са мјештанима.

„Ту смо да људски помогнемо из Министарства безбједности“, поручио је Нешић.

Министарство безбједности у Савјету министара у сталној је комуникацији са надлежним институцијама у Федерацији БиХ, али и у Србији, Хрватској и Словенији поводом природне несреће и уколико буде потребе биће пружена и међународна помоћ, рекао је Нешић.

Нешић је навео да га је посебно ражалостио велики број жртава, међу којима је, према до сада доступним информацијама, много дјеце и жена.

"Ово је катастрофа и за општину Јабланица и за цијелу БиХ", рекао је Нешић Срни.

Он је истакао да је ситуација у Јабланици изузетно тешка, наводећи да је путни и жељезнички саобраћај у потпуности прекинут, те да путна комуникација према Мостару не функционише.

"И у наредном данима сигурно неће функционисати", навео је Нешић.

Он је рекао да га је контактирао предсједник Србије Александар Вучић, који је поручио да је спреман да упути све што је потребно Јабланици и свим осталим угроженим општинама.

"Такође, Цивилна заштита Републике Српске је из Невесиња кренула у испомоћ колегама из Федералне управе цивилне заштите, а предсједник Српске Милорад Додик је уплатио по 50.000 КМ за сваку од угрожених општина", подсјетио је Нешић.

Он је додао да су на терену бројне инжињеријске јединице, док Оружане снаге БиХ помажу у рашчишћавању, па се очекује да ће врло брзо доћи до нормализације ситуације.

Министарство унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона је потврдило да је до сада смртно страдало 16 особа, чиме је укупан број погинулих повећан на 17.

Драматичне и потресне слике стижу из ове општине али и из осталих мјеста на подручју Херцеговачко-неретванског кантона.

Снимак је подијелио и сам Нешић на друштвеним мрежама.

Пратите нас и путем Вибера