Радници у правосуђу

"Нећемо прекинути штрајк, док не испуне услове"

  • Извор: АТВ
  • 05.03.2024. 19:07

Штрајк административних радника у правосуђу ушао је шести дан. У приједорском Окружном привредном суду надају се што скоријем договору са министром правде.

- Оптимистични смо сви. Надамо се да ће на Републичком нивоу имати слуха за нас административне раднике у правосуђу и надам се позитивном исходу - истиче Александра Тадић, дактилограф Окружног привредног суда Приједор.

Сви су за позитиван исход али, како сада ствари стоје, изгледа да неће скоро. 

- Негдје се ставови још приближавају, рећи ћемо да морамо наћи компромис за захтјеве синдиката. Министарство има разумијевања како према запосленима тако и њиховим представницима и ту се налазимо у ситуацији да тренутно нисмо у могућности да изнађемо новчана средства којим би испунили њихове захтјеве - изјавио је Милош Букејловић, министар правде.

Један од захтјева је да се плате административним радницима повећавају процентуално онда када и носиоцима правосудних функција, којима су до сада два пута повећане, док осталима нису. Такође, траже и престанак дискриминације по питању топлог оброка, регреса и накнаде за обрачун минулог стажа. 

- Нећемо прекинути штрајк док се не испуне захтјеви који су донесени на сједници Републичког одбора синдиката правосуђа Републике Српске - наглашава Младен Кокановић, предсједник Штрајкачког одбора Окружног привредног суда Приједор.

- Оно што ми морамо напоменути јесте да је ријеч о два одвојена закона. Плате носиоца правосудних функција регулисане су једним законом, а другим плате запослених у институцијама правосуђа, тј. администрације. Такође, плата носиоца правосудних функција је уставна категорија која каже да једном стечена права и накнаде носиоца правосудних функција се не могу умањивати или мијењати - додаје Букејловић.

Изгледа да се, у овом тренутку, не назире рјешење. 

- Сваки дан организујемо да информишемо Министарство правде о броју радника који су у минималном процесу рада водећи рачуна о таксативно наведеним пословима што се тиче тужилаштва, оно што је хитан предмет, а тиче се притвора малољетника, ратних злочина итд... - сматра Жељка Гњатовић, представник радника Окружног јавног тужилаштва Приједор.

Тешко је процијенити када би договора могло да буде. Док га не буде, административни послови одржаваће се на минимуму. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм