Соколац

Милован Бјелица пријети тужбом Шумском газдинству Романија

  • Извор: АТВ
  • 02.08.2024. 19:42

Прије неколико дана на адресу Шумског газдинства „Романија“ Соколац стигла је опомена пред тужбу. У опомени коју је потписао начелник општине Милован Бјелица од шумског газдинства се тражи исплата средстава у износу нешто већем од 687.000 марака.

Ради се о 10% средстава остварених продајом шумских дрвних сортимената утврђених по цијенама франко утоварено на камионском путу, појашњава за АТВ Страхиња Башевић, директор газдинства Романија. Да би новац који општини припада уплатили, потребно је испунити одређене услове, појашњава Башевић.

„Усвајање плана утрошка средстава на локалној скупштини на коју даје сагласност надлежно министарство, што наша општина нема. Самим тим, ми по закону о шумама формирамо своју обавезу у књиговодству, не пријављујемо Пореској управи јер нису законом испуњени сви услови“, рекао је Страхиња Башевић, директор ШГ "Романија" Соколац.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде али и дирекције предузећа Шуме Републике Српске стигла је јасна инструкција.

„Уколико нису испуњени услови, тј уколико нема усвојеног плана утрошка средстава у скупштини и сагласности министарства, не вршимо исплату, опет кажем док се не стекну услови“, навео је Башевић.

Надлежно министарство у допису наводи да је шумско газдинство у претходном периоду чак и исплаћивало ова средства без сагласности, чиме су имали непотребан одлив новца. Све то начелнику Бјелици није довољно. Каже то је законска обавеза, без обзира што услови нису испуњени. Чека Бјелица одлуку суда за привремено финансирање општине јер буџет није усвојен, за шта оптужује скупштинску већину. Тада ће, сматра, моћи користити поменути износ и тиме, каже, санирати доспјеле обавезе, јер општини недостаје новца.

 „И мени је све за вратом, и обавезе, и тужбе радника и остало, не могу да измирим ни пореске обавезе. Ја за 2023. годину имам сагласност министарства, ове године смо предали али пошто нема усвојеног буџета онда нема ни сврхе да они потписују ту сагласност“, рекао је Бјелица.

Ако нема сагласности чему онда опомена пред тужбу питају из шумског газдинства? У изјашњењу на опомену Шумско газдинство „Романија“ Соколац наводи да редовно врше обрачун накнада за развој неразвијених дијелова општине са које потичу дрвни сортименти сходно одредбама Закона о шумама, те да ће износ уплатити одмах по испуњењу услова и да ту не постоји никакав други проблем.

Пратите нас и путем Вибера