Sokolac

Milovan Bjelica prijeti tužbom Šumskom gazdinstvu Romanija

  • Izvor: ATV
  • 02.08.2024. 19:42

Prije nekoliko dana na adresu Šumskog gazdinstva „Romanija“ Sokolac stigla je opomena pred tužbu. U opomeni koju je potpisao načelnik opštine Milovan Bjelica od šumskog gazdinstva se traži isplata sredstava u iznosu nešto većem od 687.000 maraka.

Radi se o 10% sredstava ostvarenih prodajom šumskih drvnih sortimenata utvrđenih po cijenama franko utovareno na kamionskom putu, pojašnjava za ATV Strahinja Bašević, direktor gazdinstva Romanija. Da bi novac koji opštini pripada uplatili, potrebno je ispuniti određene uslove, pojašnjava Bašević.

„Usvajanje plana utroška sredstava na lokalnoj skupštini na koju daje saglasnost nadležno ministarstvo, što naša opština nema. Samim tim, mi po zakonu o šumama formiramo svoju obavezu u knjigovodstvu, ne prijavljujemo Poreskoj upravi jer nisu zakonom ispunjeni svi uslovi“, rekao je Strahinja Bašević, direktor ŠG "Romanija" Sokolac.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ali i direkcije preduzeća Šume Republike Srpske stigla je jasna instrukcija.

„Ukoliko nisu ispunjeni uslovi, tj ukoliko nema usvojenog plana utroška sredstava u skupštini i saglasnosti ministarstva, ne vršimo isplatu, opet kažem dok se ne steknu uslovi“, naveo je Bašević.

Nadležno ministarstvo u dopisu navodi da je šumsko gazdinstvo u prethodnom periodu čak i isplaćivalo ova sredstva bez saglasnosti, čime su imali nepotreban odliv novca. Sve to načelniku Bjelici nije dovoljno. Kaže to je zakonska obaveza, bez obzira što uslovi nisu ispunjeni. Čeka Bjelica odluku suda za privremeno finansiranje opštine jer budžet nije usvojen, za šta optužuje skupštinsku većinu. Tada će, smatra, moći koristiti pomenuti iznos i time, kaže, sanirati dospjele obaveze, jer opštini nedostaje novca.

 „I meni je sve za vratom, i obaveze, i tužbe radnika i ostalo, ne mogu da izmirim ni poreske obaveze. Ja za 2023. godinu imam saglasnost ministarstva, ove godine smo predali ali pošto nema usvojenog budžeta onda nema ni svrhe da oni potpisuju tu saglasnost“, rekao je Bjelica.

Ako nema saglasnosti čemu onda opomena pred tužbu pitaju iz šumskog gazdinstva? U izjašnjenju na opomenu Šumsko gazdinstvo „Romanija“ Sokolac navodi da redovno vrše obračun naknada za razvoj nerazvijenih dijelova opštine sa koje potiču drvni sortimenti shodno odredbama Zakona o šumama, te da će iznos uplatiti odmah po ispunjenju uslova i da tu ne postoji nikakav drugi problem.

Pratite nas i putem Vibera