Влада ХНК

Каменолом у Доњој Јабланици био печаћен, а одговорни кажњавани

  • Извор: Агенције
  • 07.10.2024. 17:17

У складу са задужењем премијерке Херцеговачко-неретванског кантона Марије Бухач, као и данашњем Закључку са ванредног засједања Владе ХНК-а, ресорно Министарство привреде ХНК-а из свог архива повукло је читаву документацију везану за подузеће Сани д.о.о. Јабланица.

Како су навели из Владе ХНК, из документације је видљиво да је назив правног лица '“Друштво за експлоатисање и обраду камена, трговину и услуге Сани д.о.о. Јабланица“, регистровано под дјелатношћу 23.70 (резање, обликовање и обрада камена).

„Друштво је од Владе ХНК-а у више наврата тражило концесију за експлоатисање камена на подручју Доње Јабланице, што никада нису добили.

Дапаче, излазећи по запремљеним пријавама, кантонални инспектори су у споменутом периоду у више наврата, почевши од 2009. године, обавили инспекцијске надзоре над отвореним каменоломом, притом издавши низ налога за провођење наложених мјера. Међу осталим, 2009. године предметном каменолому забрањено је извођење радова да би исте године било обављено и печаћење објекта са свим затеченим средствима градилишта. Године 2011. кантонални инспектори су издали и прекршајни налог за Сани д.о.о. Јабланица у износу од 5.000,00 КМ као и прекршајни налог за одговорно лице у износу од 500,00 КМ.

Посљедњи инспекцијски надзор, по Закључку Владе ХНК-а, обављен је у августу 2021. године, а у записнику о затеченом стању стоји слиједеће:

„Нема присутног људства ни стројева, нема видљивих знакова извођења радова. Примјетно ниско и средње растиње, лежиште обрасло у већем дијелу вегетацијом, што упућује да није било промјена од задњег надзора односно нису се изводили било какви радови.

Друштво Сани д.о.о. Јабланица од Владе ХНК-а добило је, путем Министарства привреде, подстицај у износу од 14.000,00 КМ за технолошки развој и дигитализацију. Важно је нагласити да је подстицај додијељен за стварну регистровану дјелатност Друштва која не обухвата експлоатисање камена.

У архиву Министарства, након 2021. године нема евидентирана ниједна пријава за провођење инспекцијског надзора над предметним каменолом. Истичемо да овим извјештајем Влада не тврди да на терену није било незаконитих активности, што препуштамо истражним органима која ће утврдити чињенично стање. Читава документација ће истражним органима бити доступна када је затраже.“

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.