Формиран предмет

Како из ваздуха изгледа каменолом у Доњој Јабланици?

  • Извор: Кликс
  • 09.10.2024. 13:53

Тужилаштво Херцеговачко-неретванског кантона је формирало предмет о каменолому у Доњој Јабланици након сумњи да је отпад с ове локације, усљед јаких падавина, затрпао насеље које се налази испод и изазвао велику трагедију.

На снимцима које је снимио портал Кликс види се да је каменолом прилично близу насеља и да су се земља и отпад низ брдо сручила на насеље, гдје је затрпано неколико кућа и џамија.

Прелазећи дроном локацију каменолома могу се примијетити багери који су остали заробљени у стијенама, што је добра претпоставка за тврдње да је каменолом радио, односно да су машине биле на овом подручју недавно, пише Кликс.

На овом локалитету још увијек траже нестале, а велики број мртвих је већ пронађен. Коначан број ће бити познат након што акција буде завршена.

Тужилаштво ХНК је казало да су наредили вјештачења и прибављање одређене пословне документације, наглашавајући да ће акценат истраге бити на евентуалној одговорности и улози људског фактора у страдањима у овом насељу у Доњој Јабланици.

У јавном простору је једна од главних тема постало то да ли су власници каменолома одговорни за трагедију која је задесила мјештане Доње Јабланице, који истичу да су и раније упозоравали на овај каменолом.

Правно лице које је власник каменолома је "Друштво за експлоатисање и обраду камена, трговину и услуге Сани д.о.о. Јабланица". Они су од Владе ХНК неколико пута тражили концесију за експлоатисање камена на овом подручју, али из владе тврде да то никада нису добили. Шта више, кантонални инспектори су у више наврата провјеравали ово предузеће, забрањено им је извођење радова те су добили и инспекцијске казне, а објекат је запечаћен.

Посљедњи инспекцијски надзор је проведен у августу 2021. године када је утврђено да на локацији нема људи, машина нити знакова извођења радова. Међутим, многи сумњају да је након тог периода експлоатисан камен с овог подручја.


Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.