Formiran predmet

Kako iz vazduha izgleda kamenolom u Donjoj Jablanici?

  • Izvor: Kliks
  • 09.10.2024. 13:53

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je formiralo predmet o kamenolomu u Donjoj Jablanici nakon sumnji da je otpad s ove lokacije, usljed jakih padavina, zatrpao naselje koje se nalazi ispod i izazvao veliku tragediju.

Na snimcima koje je snimio portal Kliks vidi se da je kamenolom prilično blizu naselja i da su se zemlja i otpad niz brdo sručila na naselje, gdje je zatrpano nekoliko kuća i džamija.

Prelazeći dronom lokaciju kamenoloma mogu se primijetiti bageri koji su ostali zarobljeni u stijenama, što je dobra pretpostavka za tvrdnje da je kamenolom radio, odnosno da su mašine bile na ovom području nedavno, piše Kliks.

Na ovom lokalitetu još uvijek traže nestale, a veliki broj mrtvih je već pronađen. Konačan broj će biti poznat nakon što akcija bude završena.

Tužilaštvo HNK je kazalo da su naredili vještačenja i pribavljanje određene poslovne dokumentacije, naglašavajući da će akcenat istrage biti na eventualnoj odgovornosti i ulozi ljudskog faktora u stradanjima u ovom naselju u Donjoj Jablanici.

U javnom prostoru je jedna od glavnih tema postalo to da li su vlasnici kamenoloma odgovorni za tragediju koja je zadesila mještane Donje Jablanice, koji ističu da su i ranije upozoravali na ovaj kamenolom.

Pravno lice koje je vlasnik kamenoloma je "Društvo za eksploatisanje i obradu kamena, trgovinu i usluge Sani d.o.o. Jablanica". Oni su od Vlade HNK nekoliko puta tražili koncesiju za eksploatisanje kamena na ovom području, ali iz vlade tvrde da to nikada nisu dobili. Šta više, kantonalni inspektori su u više navrata provjeravali ovo preduzeće, zabranjeno im je izvođenje radova te su dobili i inspekcijske kazne, a objekat je zapečaćen.

Posljednji inspekcijski nadzor je proveden u avgustu 2021. godine kada je utvrđeno da na lokaciji nema ljudi, mašina niti znakova izvođenja radova. Međutim, mnogi sumnjaju da je nakon tog perioda eksploatisan kamen s ovog područja.


Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.