Пожара никад мање

Херцеговину заобишла ватрена стихија

  • Извор: АТВ
  • 10.10.2023. 19:19

Херцеговина је ове године имала среће па је ватрена стихија заобишла. Они који брину о шумама на југу задовољни. Ово љето је кажу неупоредиво са предходних неколико. Пожара је никад мање па су и штете на минимуму.

"Ове године имали смо само три пожара што је онако је и похвално и добро. На подручју Требиња смо имали два пожара  један у Требињској шуми други у Љубомиру, отприлике опожарена површина је била 34 хектара. На подручју билеће један пожар површина је била 32 хектара. Значи укупно 66 хектара", рекла је Бранка Радмиловић, директор Центра за газдовање кршом Требиње.

Само прошле године, број пожара је био двоцифрен, опожарена површина се мјерила хилјадама хектара, а штете су биле милионске. И ватрогасци су предахнули. Неђо се са ватром бори 15 година, лакше љето не памти.

"Колико ме сјећање служи од 2014 ово најквалитетнија и најбоља година за нас. Шта мислите шта је разлог да ли су Херцеговци одговорни или је нешто друго? Ја мисли да су постали одговорни а  Бога ми и природни услови су погодовали. Било је кише, љето је било кишно", рекао је Неђо Ћук, замјеник комаданта ТБСЈ Требиње.

Преполовила се и полицијска евиденција.

"За првих девет мјесеци 2023 године  евидентирано је осам пожара док је у истом периоду прошле године евидентирано 16 пожара, тако да ако гледамо статистику имамо смањење за 50%", рекла је Јована Цвијетић, портпарол ПУ Требиње.

И оно ватре што је било било је у ниском растињу односно шибљу, преостала квалитетна шума је на срећу нетакнута. Ватрене стихије прошлих година направиле су прави катастрофу дуж Херцеговине зато се сви надају да ће овај период без пожара трајати што дуже.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина