Предсједник Републике Српске

Додик: Меморијални комплекс у Братунцу свједочиће о страдању Срба у Подрињу

  • Извор: СРНА
  • 18.07.2024. 16:43

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће меморијални комплекс у Братунцу бити импозантан савремени центар који ће трајно свједочити о размјерама страдања Срба у Подрињу које су претрпјели од муслиманских снага од 1992. до 1995. године.

Додик је новинарима у Братунцу рекао да је овакав комплекс требао бити урађен и раније, али да никад није касно за овакве пројекте.

"Данас имамо нову свијест о томе која се базира на потреби да изградимо један, не само меморијални, већ импозантни центар који ће указивати на страдање српског народа овдје у Подрињу и да то урадимо на најсавременији могући начин. Не само традиционалним објектима који се ту обично нађу, него да уведемо и нове технолошке, иновационе програме који ће омогућити да се о томе у едукативном смислу може више спознати", рекао је Додик новинарима након састанка са начелником братуначке општине Лазар Продановић.

Додик је указао да је важно да општина Братунац и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске сарађују како би центар могао бити изграђен у планираном року.

"Чуо сам од начелника, да је та сарадња дневна и да ће то омогућити да у планираном року почнемо и да заиста изградимо нешто што може да остане и да потврди опредјељење да се центар изгради на импозантан начин", истакао је Додик.

Влада Републике Српске усвојила је 11. јула информацију о пројекту изградње меморијалног комплекса у знак сјећања на Србе, жртве муслиманског злочина у Подрињу од 1992. до 1995. године.

Задужено је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите да, у сарадњи са Министарством финансија, изради идејно рјешење и утврди буџетски оквир за изградњу овог комплекса.

Изградња меморијалног центра има за циљ трајно очување успомене на страдања Срба и представљаће значајан дио ширих настојања Владе Републике Српске за његовањем културно-историјске традиције и културе сјећања на страдање српског народа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.