Odbornik SNSD-a

Dević: Dug Teslića 27 miliona KM, možemo očekivati bankrot

  • Извор: АТВ
  • 29.05.2023. 21:45

Dugoročne i kratkoročne obaveze Opštine Teslić iznose preko 27 miliona KM, što ovu opštinu čini najzaduženijom u Republici Srpskoj, stoji u izvještaju o izvršenju budžeta koji je pripremilo odjeljenje za finansije Opštine Teslić.

"Međutim, najveću raspravu u okviru ove tačke dnevnog reda izazvala je Informacija o prilivu u budžet opštine Teslić po osnovu PDV-a u periodu od 01.01.2023.- 30.04.2023. godine. U toj informaciji navedeno je da je „smanjenje priliva po osnovu PDV-a kao i finansiranje infrastrukturnih projekata, koji su se trebali finansirati od strane EIB-a ugrozilo tekuću likvidnost budžeta Opštine Teslić, kaže Predrag Dević odbornik SNSD-a u Skupštini Teslića.

Iako se ova činjenica pokušava opravdati kroz prebacivanje odgovornosti na institucije Republike Srpske ili BiH, Dević ukazuje na potpunu nesposobnost imenovanih kadrova u planiranju i izvršenju budžeta Opštine tokom protklih godina, a na šta je on kao i klub SNSD-a upozoravao.

"Nijedan nivo vlasti nije odgovoran za nedomaćinsko poslovanje i krivicu za ovakvo stanje snosi jedino rukovodstvo Opštine. Vladajuća većina koju čini SDS, čija je odgovornost najveća, zajedno sa koalicionim partnerima SPS, SDP i ASDA, su imenovanjem nestručnih i nekompetentnih kadrova, vođeni samo ličnim interesom potpuno urušili finansijsku stabilnost cijele opštine Teslić i ovakvom informacijom najavili skori bankrot", kaže Dević.

On ističe da se zaduživanje za realizaciju potpuno promašenih projekata kao što su kolektor otpadnih voda koji nema asolutno nikakvu svrhu niti korist za stanovništvo opštine ili megalomanska struktura gradskog mosta samo su dio zaduženja i promašenih politika koje su na kraju, od njih samih, konstatovane kao „ugrožavanje likvidnosti budžeta“. 

"Moram naglasiti da stipendije studentima nisu redovne, a od danas sam zabrinut za plate radnicima koji plate primaju iz budžeta kao i za socijalna davanja. Da ponovim, ukupni dug građana opštine Teslić iznosi preko 27 miliona konvertibilnih maraka i ovakvom najavom uskoro možemo očekivati bankrot opštine i potpuno urušavanje svih opštinskih institucija", kaže Dević i poručuje:

"Mi iz kluba odbornika SNSD smo koristili priliku da na sjednicama Skupštine predlažemo adekvatne mjere kako bi unaprijedili rad ili pokušali ublažiti posljedice lošeg rukovođenja Opštine, ali su svi prijedlozi odbijani bez rasprava. SNSD će u narednom periodu poduzeti niz konkretnih akcija kako bi alarmirali stanovništvo opštine ali i institucije Republike Srpske na mogući bankrot kao i posljedice koje će se odraziti na institucije Opštine ali i na ukupno stanovništvo", kaže Dević.


Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)