Обиљежено

Дан одбране града Приједора

  • Извор: АТВ
  • 30.05.2024. 19:21

Жељко Гороња, припадник Извиђачко-диверзантске чете 43. моторизоване бригаде под командом мајора Зорана Карлице рањен је тог 30. маја 1992. године када су Приједор напале муслиманско-хрватске паравојне снаге.

Тешка сјећања, данас га вуку на та времена. 

- Одбранили смо ово становништво, нејач и дјецу, зато смо отишли у рат и били смо патриоте сви - прича Жељко.

У тим нападима погинуо је и легендарни мајор Зоран Карлица.

Наша је дужност да се окупимо и поклонимо онима који су дали највише за слободу српског народа и стварање Републике Српске.

Култура сјећања мора да се преноси и на будуће генерације, поручено је из Приједора.  

- Желим да поручим свима нама, свим Србима, да будемо сложни, јединствени, како смо били кроз вијекове и историју, јер само је то гарант успјеха и опстанка наше Републике Српске - рекао је Слободан Јавор, градоначелник Приједора.

Без обзира на све трауме из прошлости, Приједор је остао слободарски град, поручио је министар Данијел Егић.

Зато, каже, остаје отворен за све они коју поштују Републику Српску. 

- Град Приједор ће да тако и настави. Свима онима који поштују наше обичаје, вјеру, овај град, нашу Републику Српску, врата су широм отворена и биће увијек. Наравно они који то не поштују нису наравно - изјавио је Данијел Егић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

У Цркви Свете Тројице данас је служен парастос, а потом су положени вијенци код Спомен плоче у Полицијској управи Приједор и споменика ''За крст часни'', те су прислужене свијеће у спомен комплексу ''Камени цвијет''.

Приређен је и свечани дефиле улицама Приједора.  

Одбрана Приједора обиљежава се у знак сјећања на 30. мај 1992. године када је у нападу муслиманских паравојних формација погинуло 15 припадника војске и полиције Републике Српске, а 26 је рањено. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм