Obilježeno

Dan odbrane grada Prijedora

  • Izvor: ATV
  • 30.05.2024. 19:21

Željko Goronja, pripadnik Izviđačko-diverzantske čete 43. motorizovane brigade pod komandom majora Zorana Karlice ranjen je tog 30. maja 1992. godine kada su Prijedor napale muslimansko-hrvatske paravojne snage.

Teška sjećanja, danas ga vuku na ta vremena. 

- Odbranili smo ovo stanovništvo, nejač i djecu, zato smo otišli u rat i bili smo patriote svi - priča Željko.

U tim napadima poginuo je i legendarni major Zoran Karlica.

Naša je dužnost da se okupimo i poklonimo onima koji su dali najviše za slobodu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske.

Kultura sjećanja mora da se prenosi i na buduće generacije, poručeno je iz Prijedora.  

- Želim da poručim svima nama, svim Srbima, da budemo složni, jedinstveni, kako smo bili kroz vijekove i istoriju, jer samo je to garant uspjeha i opstanka naše Republike Srpske - rekao je Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora.

Bez obzira na sve traume iz prošlosti, Prijedor je ostao slobodarski grad, poručio je ministar Danijel Еgić.

Zato, kaže, ostaje otvoren za sve oni koju poštuju Republiku Srpsku. 

- Grad Prijedor će da tako i nastavi. Svima onima koji poštuju naše običaje, vjeru, ovaj grad, našu Republiku Srpsku, vrata su širom otvorena i biće uvijek. Naravno oni koji to ne poštuju nisu naravno - izjavio je Danijel Еgić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

U Crkvi Svete Trojice danas je služen parastos, a potom su položeni vijenci kod Spomen ploče u Policijskoj upravi Prijedor i spomenika ''Za krst časni'', te su prislužene svijeće u spomen kompleksu ''Kameni cvijet''.

Priređen je i svečani defile ulicama Prijedora.  

Odbrana Prijedora obilježava se u znak sjećanja na 30. maj 1992. godine kada je u napadu muslimanskih paravojnih formacija poginulo 15 pripadnika vojske i policije Republike Srpske, a 26 je ranjeno. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: