Тема дана

Бијељини негативан ревизорски извјештај

  • Извор: АТВ
  • 14.08.2024. 21:02

Нацрт извјештаја о проведеној финансијској ревизији Града Бијељина 2023. годину НЕГАТИВАН ЈЕ. Бројне релокације, самовоља градоначелника, пробијање буџета само су неке од ствари због којих је Бијељина добила овакво ревизорско мишљење.

То што је урадио хрпу ствари које није смио, Љубишу Петровића, изгледа, не забрињава. И то показује колико је бахат и самовољан па на све оно што су ревизори открили, практично, одмахује руком. Стиче се утисак да га није брига а кривицу пребацује не друге. 

- Главна служба за ревизију је и раније посјећивала нашу Градску управу града Бијељине, нека они раде свој дио посла, ми ћемо наш из оквира наших надлежности - каже Љубиша Петровић.

Јасно је прецизирано које надлежности има градоначелник, а многе од њих Љубиша Петровић је прекорачио, иако је то у његовом случају можда и блага ријеч. Тако су ревизори, између осталог, указали да су пробијени сви рокови када је ријеч о буџету. 

Годинама се прича да Љубиша Петровић искључиво својим одлукама пробија буџет, истовремено рукујући њиме као да је његов новчаник и распоређује новац како му падне на памет. На несавјесно трошење средстава се указује годинама кажу у бијељинском СНСД-у.То је, кажу, и показао посљедњи ревизорски извјештај. 

- Буџет је пробијен, значи градоначелник је изашао из буџетског оквира, дакле истрошио је средства и преко буџетских средстава. Не пише Скупштина буџет, него ресорно одјељење, она га кандидује на приједлог градоначелника на Скупштини града, а Скупштина је та која уз одређене минималне корекције то усваја и као такав иде у реализацију. Фактички, њега је написао градоначелник, нажалост и тај такав документ је и 2022. и 2023. године који је овдје био предмет ревизије, али и овај 2024. године, се константно крши, увођењем неких буџетских ставки које уопште нису постојале и биле предвиђене у буџету града, дакле то је једна самовоља, која никакве везе нема са скупштином града - каже одборник СНСД-а у Скупштини града Бијељина Васо Арсеновић те додаје:

- Негативан ревизорски извјештај везан за саме финансијске извјештаје је рекао у овом дијелу да је било релокација средстава мимо одлуке о буџету града Бијељине, у супротности са Законом о буџетском систему извршења буџета и Закона о фискалној одговорности. Јасно недвосмислено је речено да су те одлуке и закони кршени. У смислу релокације средстава која је морала да буде извршена у складу са јасном процедуром, а то је да коначну одлуку даје Скупштина, дакле овдје је била чиста самовоља и ми знамо који је неким својим наредбама наређивао без законског основа, поједине исплате - казао је Арсеновић.

Несавјесно руковођење градом за Љубишу Петровића није ништа ново. Стотине новозапослених у Градској управи, више није могуће ни сабрати.

Не чуди да је ревизорски извјештај негативан. Када би се набрајало шта све није како треба, овај извјештај би трајао до сутра. Закон је кршен до те мјере да се многи питају како је могуће да један градоначелник то тако може да ради. 

Пратите нас и путем Вибера