Tema dana

Bijeljini negativan revizorski izvještaj

  • Izvor: ATV
  • 14.08.2024. 21:02

Nacrt izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji Grada Bijeljina 2023. godinu NЕGATIVAN JЕ. Brojne relokacije, samovolja gradonačelnika, probijanje budžeta samo su neke od stvari zbog kojih je Bijeljina dobila ovakvo revizorsko mišljenje.

To što je uradio hrpu stvari koje nije smio, Ljubišu Petrovića, izgleda, ne zabrinjava. I to pokazuje koliko je bahat i samovoljan pa na sve ono što su revizori otkrili, praktično, odmahuje rukom. Stiče se utisak da ga nije briga a krivicu prebacuje ne druge. 

- Glavna služba za reviziju je i ranije posjećivala našu Gradsku upravu grada Bijeljine, neka oni rade svoj dio posla, mi ćemo naš iz okvira naših nadležnosti - kaže Ljubiša Petrović.

Jasno je precizirano koje nadležnosti ima gradonačelnik, a mnoge od njih Ljubiša Petrović je prekoračio, iako je to u njegovom slučaju možda i blaga riječ. Tako su revizori, između ostalog, ukazali da su probijeni svi rokovi kada je riječ o budžetu. 

Godinama se priča da Ljubiša Petrović isključivo svojim odlukama probija budžet, istovremeno rukujući njime kao da je njegov novčanik i raspoređuje novac kako mu padne na pamet. Na nesavjesno trošenje sredstava se ukazuje godinama kažu u bijeljinskom SNSD-u.To je, kažu, i pokazao posljednji revizorski izvještaj. 

- Budžet je probijen, znači gradonačelnik je izašao iz budžetskog okvira, dakle istrošio je sredstva i preko budžetskih sredstava. Ne piše Skupština budžet, nego resorno odjeljenje, ona ga kandiduje na prijedlog gradonačelnika na Skupštini grada, a Skupština je ta koja uz određene minimalne korekcije to usvaja i kao takav ide u realizaciju. Faktički, njega je napisao gradonačelnik, nažalost i taj takav dokument je i 2022. i 2023. godine koji je ovdje bio predmet revizije, ali i ovaj 2024. godine, se konstantno krši, uvođenjem nekih budžetskih stavki koje uopšte nisu postojale i bile predviđene u budžetu grada, dakle to je jedna samovolja, koja nikakve veze nema sa skupštinom grada - kaže odbornik SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina Vaso Arsenović te dodaje:

- Negativan revizorski izvještaj vezan za same finansijske izvještaje je rekao u ovom dijelu da je bilo relokacija sredstava mimo odluke o budžetu grada Bijeljine, u suprotnosti sa Zakonom o budžetskom sistemu izvršenja budžeta i Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Jasno nedvosmisleno je rečeno da su te odluke i zakoni kršeni. U smislu relokacije sredstava koja je morala da bude izvršena u skladu sa jasnom procedurom, a to je da konačnu odluku daje Skupština, dakle ovdje je bila čista samovolja i mi znamo koji je nekim svojim naredbama naređivao bez zakonskog osnova, pojedine isplate - kazao je Arsenović.

Nesavjesno rukovođenje gradom za Ljubišu Petrovića nije ništa novo. Stotine novozaposlenih u Gradskoj upravi, više nije moguće ni sabrati.

Ne čudi da je revizorski izvještaj negativan. Kada bi se nabrajalo šta sve nije kako treba, ovaj izvještaj bi trajao do sutra. Zakon je kršen do te mjere da se mnogi pitaju kako je moguće da jedan gradonačelnik to tako može da radi. 

Pratite nas i putem Vibera