СУБОТОМ У 21:45 И НЕДЈЕЉОМ У 22

ПРЕКО АТЛАНТИКА: У вртлогу страдања, политике и љубави

  • Извор: АТВ
  • 30.07.2024. 11:37

‘Преко Атлантика' историјско-драмска мини серија из 2020. године у режији и према сценарију Александера Еика.

Серија је заснована на истинитој причи о занимљивом и узбудљивом односу норвешке принцезе Марте и америчког предсједника Френклина Рузвелта, а током избјеглиштва у САД-у ње и њене породице за вријеме Другог свјетског рата. Њено присуство у Бијелој кући осим што ће промијенити предсједниково срце и опчинити га, и тиме довести у питање брак, она ће утицати и на његове политичке ставове према нацистичкој тиранији и непосредно изазвати коначно укључивање Америке у рат. Мартини поступци обезбиједиће највећег савјезника у борби против Тројног пакта, али ће стећи велики број непријатеља, нарочито оних унутар зидова резиденције у Вашингтону.

Серија је дочекана и испраћена са великим узбуђењем и сјајним критикама како публике, а тако и струке, но изазвала је и одређене контоверзе у Норвешкој, с обзиром на то да је однос принцезе и Рузвелта приказан као романтичан, за шта тврде, нема довољно доказа. Ипак, рад на сценарију, прикупљању историских чињеница, али и њиховом умјетничком обликовању, те грађењу сјајних ликова, рађено је седам година, а серија је снимана у Норвешкој и Чешкој и сматра се највећим подухватом у скандинавској кинематографији.

Оно што је сигурно, ова серија отвориће причу о малим и великим људима, одлукама и жртвама, љубави и пријатељству, храбрости, али и љубомори и моћи.

Не пропустите серију 'Преко Атлантика' – суботом у 21 час и 45 минута и недјељом у 22 часа.

Пратите нас и путем Вибера