SUBOTOM U 21:45 I NЕDJЕLjOM U 22

PRЕKO ATLANTIKA: U vrtlogu stradanja, politike i ljubavi

  • Izvor: ATV
  • 30.07.2024. 11:37

‘Preko Atlantika' istorijsko-dramska mini serija iz 2020. godine u režiji i prema scenariju Aleksandera Еika.

Serija je zasnovana na istinitoj priči o zanimljivom i uzbudljivom odnosu norveške princeze Marte i američkog predsjednika Frenklina Ruzvelta, a tokom izbjeglištva u SAD-u nje i njene porodice za vrijeme Drugog svjetskog rata. Njeno prisustvo u Bijeloj kući osim što će promijeniti predsjednikovo srce i opčiniti ga, i time dovesti u pitanje brak, ona će uticati i na njegove političke stavove prema nacističkoj tiraniji i neposredno izazvati konačno uključivanje Amerike u rat. Martini postupci obezbijediće najvećeg savjeznika u borbi protiv Trojnog pakta, ali će steći veliki broj neprijatelja, naročito onih unutar zidova rezidencije u Vašingtonu.

Serija je dočekana i ispraćena sa velikim uzbuđenjem i sjajnim kritikama kako publike, a tako i struke, no izazvala je i određene kontoverze u Norveškoj, s obzirom na to da je odnos princeze i Ruzvelta prikazan kao romantičan, za šta tvrde, nema dovoljno dokaza. Ipak, rad na scenariju, prikupljanju istoriskih činjenica, ali i njihovom umjetničkom oblikovanju, te građenju sjajnih likova, rađeno je sedam godina, a serija je snimana u Norveškoj i Češkoj i smatra se najvećim poduhvatom u skandinavskoj kinematografiji.

Ono što je sigurno, ova serija otvoriće priču o malim i velikim ljudima, odlukama i žrtvama, ljubavi i prijateljstvu, hrabrosti, ali i ljubomori i moći.

Ne propustite seriju 'Preko Atlantika' – subotom u 21 čas i 45 minuta i nedjeljom u 22 časa.

Pratite nas i putem Vibera