NEDJELJA U 21

CRNI BOMBARDER: Antologija muzike i progresivnih ideja

  • Извор: АТВ
  • 03.12.2022. 17:00

'Crni bombarder’ je srpski film iz ’92. godine u režiji Darka Bajića, a koji je se upisao u samo vrh domaće kinematografije i ostao upamćen kao jedan od najuspješnijih filmova, sa najboljim izborom originalne muzike, te po popularnosti glavnih glumaca, Dragana Bjelogrlića i Anice Dobre.

Crni je voditelj radio stanice ‘Boom 92’ koja ima samo jedan mikrofon, a središte je buntovnih novih ideja. Radio stanica aludira na tadašnji ‘B92’ koji je bio važno uporište modernih i revolucionarnih ideja. U filmu je stvarnost izmještena u jednu diktatorsko-policijsku Srbiju, ali ima svoje korijene u tadašnjem sistemu. Naravno, reditelj je želeo da sa distance, u svijetu kreiranom pomalo drugačije komentariše i rat koji je besneo na prostoru bivše Jugoslavije, pa je u usta voditelja ‘bez dlake na jeziku’ ugradio upravo osvrt na ne samo aktuelna dešavanja, nego i potpunu izgubljenost mladih ljudi, propadanje nekadašnje države i novo doba koje najavljuju slobodni borci i buntovnici. Otkačena rokerka, pjevačica garažnog benda Luna postaje ne samo djevojka Crnom nego i njegova saputnica u borbi na radiju i ulicama Beograda. Crni i Luna znaju da imaju samo ovaj život, trenutak u kojem mogu da pokažu svoje stavove, da imaju drugačije ideale, kreativnost i eksplozivnost koja pomjera granice.

Muzikom u filmu koja spada u red antologijskih numera rok muzike dodatno će reditelj naglasiti buntovničke ideje i snagu kreativnosti da menja stvarnost. ‘Svečane bele košulje’, ‘Hodam sad kao zombi’, ‘Ne mogu da se osvrnem’, ‘Mjau mjau’ samo su neke od numera koje su protkane besom protiv terora, željom za promjenom i još većom željom za slobodom.

U fimskim krugovima ovaj film smatra se direktnom porukom protiv sistema tadašnje Republike Jugoslavije.

Ne propustite kultnu priču o revoluciji muzikom, slobodom izbora i voljom da budemo zauvijek slobodni.

‘Crni bombarder’, nedjelja u 21 čas.

Тагови: