Племенити метал

Злато достиже рекордне цијене

  • Извор: Агенције
  • 16.09.2024. 22:14

Цијене злата су рекордно високе, а разлог за то је очекивана одлука надлежних у Сједињеним Америчким Државама да снизе каматне стопе. Очекује се да ће се то догодити већ у сриједу, 18. септембра.

Трговци дионицама претпостављају да ће злато постати још привлачније. Овај племенити метал поново постаје све занимљивији у поређењу с државним обвезницама. Велика потражња за златом је и међу централним банкама.

Наиме, Турска је постала највећи купац злата на свијету. Подаци Свјетског вијећа за злато показују да је ова држава у првој половини ове године купила скоро 45 тона злата које представља посебно стратешко богатство.

Стручњаци су истакли да Турска тражи сигурност усљед слабе националне валуте и високе инфлације. Осим тога, државе попут Турске, Кине и Индије настоје кроз златне резерве бити независније од америчког долара.

Цијена једне трой унце (31,1 грам) злата је почетком седмице на Лондонској берзи порасла на 2.589 долара, што је највиша цијена икада. Цијена злата је за седам дана нарасла за значајних четири одсто.

С обзиром на то да се на глобалном тржишту обично тргује у америчким доларима, слабост америчке валуте чини овај племенити метал јефтинијим у многим земљама, што иде у прилог његовој потражњи и цијени.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: