Plemeniti metal

Zlato dostiže rekordne cijene

  • Izvor: Agencije
  • 16.09.2024. 22:14

Cijene zlata su rekordno visoke, a razlog za to je očekivana odluka nadležnih u Sjedinjenim Američkim Državama da snize kamatne stope. Očekuje se da će se to dogoditi već u srijedu, 18. septembra.

Trgovci dionicama pretpostavljaju da će zlato postati još privlačnije. Ovaj plemeniti metal ponovo postaje sve zanimljiviji u poređenju s državnim obveznicama. Velika potražnja za zlatom je i među centralnim bankama.

Naime, Turska je postala najveći kupac zlata na svijetu. Podaci Svjetskog vijeća za zlato pokazuju da je ova država u prvoj polovini ove godine kupila skoro 45 tona zlata koje predstavlja posebno strateško bogatstvo.

Stručnjaci su istakli da Turska traži sigurnost usljed slabe nacionalne valute i visoke inflacije. Osim toga, države poput Turske, Kine i Indije nastoje kroz zlatne rezerve biti nezavisnije od američkog dolara.

Cijena jedne troй unce (31,1 gram) zlata je početkom sedmice na Londonskoj berzi porasla na 2.589 dolara, što je najviša cijena ikada. Cijena zlata je za sedam dana narasla za značajnih četiri odsto.

S obzirom na to da se na globalnom tržištu obično trguje u američkim dolarima, slabost američke valute čini ovaj plemeniti metal jeftinijim u mnogim zemljama, što ide u prilog njegovoj potražnji i cijeni.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: