Фабрика Мирабел-Верк у Грудигу, надомак Салзбурга, у којој се више од вијека производила чувена "Echte Salzburger Mozartkugel", престаје с радом.
Посљедња кугла, од 17,1 грама чоколаде с језгреном мјешавином марципана, пистација и нугата, произведена је 5. децембра, обиљежавајући крај једне епохе, пише аустријски Куриер.
Корпорација Монделез, власник свих права на овај симбол аустријске традиције, одлучила је обуставити производњу у Аустрији. У плану је пресељење производње у Пољску или Чешку, али детаљи остају нејасни. Одлука је изазвала незадовољство, како међу запосленима, тако и локалном заједницом.
"То је био поступни крај“, каже Катарина Линднер, менаџер квалитета, која је у фабрици радила готово десет година. Број запослених смањен је са 160 на само 40, а преостали ће напустити радна мјеста до краја године.
Салзбург Шоколаде, компанија која је до сада израђивала Моцарт кугле за Монделез, није се опоравила након банкрота 2021. године. Као разлози су наведени раст цијена сировина, енергије и транспорта.
Зграда фабрике, због одбијања пренамјене у стамбени простор, вјероватно ће дуго остати празна, док ће опрема бити продана или демонтирана. Тиме завршава 127-годишња традиција, а Салзбург губи један од својих најпознатијих гастрономских симбола, преноси Кликс.