Највише у историји

Зашто Америка купује шест милиона барела нафте

  • Извор: Индекс
  • 18.09.2024. 17:11

Америчка влада планира купити до шест милиона барела нафте за стратешке резерве будући да жели искористити повољне цијене и попунити резервоаре, рекао је извор. Ако план буде проведен у дјело, кабинет америчког предсједника Џозефа Бајдена купиће највише нафте у историји набавке за стратешке резерве.

Кабинет жели напунити резерве будући да је 2022. био продао чак 180 милиона барела, такође највише у историји, како би обезбиједио снабдијевање након одређивања цјеновног плафона за нафту из Русије. 

Влада до сада купила више од 50 милијуна барела

Америчка влада била је продала бареле по просјечној цијени од 95 долара по барелу и сада пуни резерве и купила је до сада више од 50 милиона барела, саопштено је из министарства енергетике. 

Бајденов кабинет требао би током дана објавити јавни позив за куповину још шест милиона барела, с роком испоруке у првим мјесецима 2025. године, рекао је извор, а опскрбљивачи ће их испоручити у Луизијану, у једну од четири строго чуване локације на којима се стратешке резерве складиште.

Резерве у огромним сланим пећинама

Резерве у власништву савезне државе држе се у огромним подземним сланим пећинама на четири локације дуж обале Мексичког залива, према подацима на интернетској страници министарства енергетике. 

Министарство је за нови циклус куповине било одредило цијену од 79.99 долара по барелу, а одлучило је искористити прилику будући да барел тренутно на домаћем тржишту кошта нешто мање од 72 долара. Цијене је у протеклим данима закочила забринутост за потражњу, засјенивши затварање производње у Мексичком заливу због урагана Францине.

Цијене су тако тренутно испод нивоа који је министарство одредило, али могле би у кратком року порасти због сукоба на Блиском истоку и других фактора. САД су у априлу због раста цијена отказале куповину.

САД тренутно у стратешким резервама држи 380 милиона барела, углавном "киселе" нафте, с високим удјелом сумпора, будући да су америчке рафинерије углавном опремљене за прераду таквог типа нафте. Највиши ниво резерви забиљежен је у 2009. години, када је износила 727 милиона барела.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.