Najviše u istoriji

Zašto Amerika kupuje šest miliona barela nafte

  • Izvor: Indeks
  • 18.09.2024. 17:11

Američka vlada planira kupiti do šest miliona barela nafte za strateške rezerve budući da želi iskoristiti povoljne cijene i popuniti rezervoare, rekao je izvor. Ako plan bude proveden u djelo, kabinet američkog predsjednika Džozefa Bajdena kupiće najviše nafte u istoriji nabavke za strateške rezerve.

Kabinet želi napuniti rezerve budući da je 2022. bio prodao čak 180 miliona barela, takođe najviše u istoriji, kako bi obezbijedio snabdijevanje nakon određivanja cjenovnog plafona za naftu iz Rusije. 

Vlada do sada kupila više od 50 milijuna barela

Američka vlada bila je prodala barele po prosječnoj cijeni od 95 dolara po barelu i sada puni rezerve i kupila je do sada više od 50 miliona barela, saopšteno je iz ministarstva energetike. 

Bajdenov kabinet trebao bi tokom dana objaviti javni poziv za kupovinu još šest miliona barela, s rokom isporuke u prvim mjesecima 2025. godine, rekao je izvor, a opskrbljivači će ih isporučiti u Luizijanu, u jednu od četiri strogo čuvane lokacije na kojima se strateške rezerve skladište.

Rezerve u ogromnim slanim pećinama

Rezerve u vlasništvu savezne države drže se u ogromnim podzemnim slanim pećinama na četiri lokacije duž obale Meksičkog zaliva, prema podacima na internetskoj stranici ministarstva energetike. 

Ministarstvo je za novi ciklus kupovine bilo odredilo cijenu od 79.99 dolara po barelu, a odlučilo je iskoristiti priliku budući da barel trenutno na domaćem tržištu košta nešto manje od 72 dolara. Cijene je u proteklim danima zakočila zabrinutost za potražnju, zasjenivši zatvaranje proizvodnje u Meksičkom zalivu zbog uragana Francine.

Cijene su tako trenutno ispod nivoa koji je ministarstvo odredilo, ali mogle bi u kratkom roku porasti zbog sukoba na Bliskom istoku i drugih faktora. SAD su u aprilu zbog rasta cijena otkazale kupovinu.

SAD trenutno u strateškim rezervama drži 380 miliona barela, uglavnom "kisele" nafte, s visokim udjelom sumpora, budući da su američke rafinerije uglavnom opremljene za preradu takvog tipa nafte. Najviši nivo rezervi zabilježen je u 2009. godini, kada je iznosila 727 miliona barela.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: