Завршен први дан Балкан Солар Самита

Закључци панела: Бројке у региону испод климатских и енергетских циљева ЕУ

  • Извор: АТВ
  • 09.02.2024. 10:06

Први дан врло успјешног Балкан Солар Самита је завршен, а данас нас очекује наставак предавања, панела и обраћања кеј ноут спикера.

Препуна сала Банског двора у континуитету, све до посљедњег јучерашњег предавања, довољно говори о важности Балкан Солар Самита за регион, али и Европу, јер се много података, предвиђања и циљева односило управо на цијели европски енергетски сектор.

Модератор панела „Финансирање соларних и вјетро пројеката, модели и изазови“, Петар Митровић, као закључак панела истакао је сљедеће: “Упркос динамичном развоју пројеката обновљивих извора енергије у Европи, што укључује 56 GW инсталисаног капацитета соларних електрана и 17 GW ветроелектрана, експерти су сагласни у томе да су ове бројке испод климатских и енергетских циљева ЕУ до 2030. године. Упркос бројним иницијативама, регион се суочио са изазовима, будући да је у прва три квартала 2023. године дошло до финансијског клосинг-а за финансирање пројеката обновљивих извора енергије у износу од само око 400 милиона евра, при чему процењене потребе износе најмање 2 милијарде евра годишње.

Одговор на ове изазове кроз иновативне приступе, евентуално кроз редефинисање основних постулата пројектног финансирања, појављује се као потенцијално решење.“

Модератор панела Тренутно стање ОИЕ у Босни и Херцеговини и региону - Изазови и шансе, проф.др.сц. Ранко Гоић као закључак истакао је: „У БиХ, као и у цијелој регији и Европи, интерес за развој пројеката ОИЕ, примарно вјетроелектрана и соларних електрана, у протеклих неколико година је ескалирао до разине да се планира вишеструко више капацитета у односу на постојеће капацитете, што доводи до застоја у свим административним поступцима, а посебно у процедурама и приступима везаним за прикључак на мрежу. Електроенергетски сустав с високим удјелом ОИЕ захтијева значајне адаптације, како у регулаторном смислу, тако и начину вођења сустава, те финансирању изградње мреже и погона мреже (балансирање, регулација). У свим државама у регији ови процеси су у тијеку, али реално нису далеко поодмакли и требати ће још године да се осигура бржа интеграција нових капацитета ОИЕ у електроенергетски сустав, а такође и значајна улагања у пријеносне и дистрибуцијске мреже.“

Балкан Солар Самит се одржава под покровитељством Министарства за спољну трговину и економске односе Босне и Херцеговине и бројних других партнера и спонзора.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: