Имају и бенефициран радни стаж

За овај посао може се дневно зарадити и до 170 евра, али нико не жели да ради

  • Извор: Мондо.рс
  • 18.08.2024. 14:49

Многе људе прође језа кад се помене радно мјесто спремач умрлих. Велики број њих каже да поменути посао никад не би могли да раде иако може да донесе добру зараду.

Из једног београдског погребног предузећа наводе за портал "МОНДО" да спремач умрлих по покојнику заради од 4.000 до 5.000 динара. 

"Спремач умрлих је задужен да окупа или обрише покојника, да га обуче и да га нашминка. Тај посао није нимало лак, нарочито кад је покојник дијете или млада особа. Није лако сваки дан бити окружен смрћу али и тај посао неко мора да ради. Битно је да особа која га обавља научи да искључи емоције", казао је саговорник из београдског погребног предузећа за поменути портал.

Колапс у Бечу: Дијелови града под водом

Колапс у Бечу: Дијелови града под водом

Објаснио је да спремач умрлих дневно може да заради и око 20.000 динара (око 170 евра) уколико спреми четири или пет покојника. Из другог предузећа, које се налази у близини Београда, казали су за портал "МОНДО" да код њих спремачи умрлих по покојнику зараде око 2.000 динара. 

"Ми не купамо покојнике, само их облачимо и понекад нашминкамо. Шминкамо их на најједноставнији могући начин. Запослени који се тиме бави мјесечно може да заради и до 100.000 динара уколико спреми 50 покојника. Некад, нажалост, буде и више од 50 преминулих особа у мјесецу", кратко је речено из погребног предузећа које се налази у близини Београда. 

Бенефицирани радни стаж

Како се наводи у Правилнику о радним мјестима, односно пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем особе које обављају посао на радном мјесту спремач умрлих имају право на бенефицирани радни стаж. На годину дана рада, спремач умрлих добија три мјесеца стажа, односно 12 мјесеци му се рачуна као 15.

Пијан ''пунтом'' покосио петочлану породицу: Мајка погинула, дјетету се боре за живот

Пијан ''пунтом'' покосио петочлану породицу: Мајка погинула, дјетету се боре за живот

Поменутим правилником утврђују се радна мјеста, односно послови, на којима је рад нарочито тежак, опасан и штетан за здравље и поред тога што су примијењене све опште и посебне заштитне мере утврђене прописима (члан 53. став 1. Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)

  • 17:50 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи са Лазаром

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести