Imaju i beneficiran radni staž

Za ovaj posao može se dnevno zaraditi i do 170 evra, ali niko ne želi da radi

  • Izvor: Mondo.rs
  • 18.08.2024. 14:49

Mnoge ljude prođe jeza kad se pomene radno mjesto spremač umrlih. Veliki broj njih kaže da pomenuti posao nikad ne bi mogli da rade iako može da donese dobru zaradu.

Iz jednog beogradskog pogrebnog preduzeća navode za portal "MONDO" da spremač umrlih po pokojniku zaradi od 4.000 do 5.000 dinara. 

"Spremač umrlih je zadužen da okupa ili obriše pokojnika, da ga obuče i da ga našminka. Taj posao nije nimalo lak, naročito kad je pokojnik dijete ili mlada osoba. Nije lako svaki dan biti okružen smrću ali i taj posao neko mora da radi. Bitno je da osoba koja ga obavlja nauči da isključi emocije", kazao je sagovornik iz beogradskog pogrebnog preduzeća za pomenuti portal.

Kolaps u Beču: Dijelovi grada pod vodom

Kolaps u Beču: Dijelovi grada pod vodom

Objasnio je da spremač umrlih dnevno može da zaradi i oko 20.000 dinara (oko 170 evra) ukoliko spremi četiri ili pet pokojnika. Iz drugog preduzeća, koje se nalazi u blizini Beograda, kazali su za portal "MONDO" da kod njih spremači umrlih po pokojniku zarade oko 2.000 dinara. 

"Mi ne kupamo pokojnike, samo ih oblačimo i ponekad našminkamo. Šminkamo ih na najjednostavniji mogući način. Zaposleni koji se time bavi mjesečno može da zaradi i do 100.000 dinara ukoliko spremi 50 pokojnika. Nekad, nažalost, bude i više od 50 preminulih osoba u mjesecu", kratko je rečeno iz pogrebnog preduzeća koje se nalazi u blizini Beograda. 

Beneficirani radni staž

Kako se navodi u Pravilniku o radnim mjestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem osobe koje obavljaju posao na radnom mjestu spremač umrlih imaju pravo na beneficirani radni staž. Na godinu dana rada, spremač umrlih dobija tri mjeseca staža, odnosno 12 mjeseci mu se računa kao 15.

Pijan ''puntom'' pokosio petočlanu porodicu: Majka poginula, djetetu se bore za život

Pijan ''puntom'' pokosio petočlanu porodicu: Majka poginula, djetetu se bore za život

Pomenutim pravilnikom utvrđuju se radna mjesta, odnosno poslovi, na kojima je rad naročito težak, opasan i štetan za zdravlje i pored toga što su primijenjene sve opšte i posebne zaštitne mere utvrđene propisima (član 53. stav 1. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: