"Покрили смо све привредне дјелатности"

Врховац: Увођење платног промета без ризика за ИРБ, опозиција дезавуише јавност

  • 05.07.2024. 14:25

Измјенама и допунама Закона о Инвестиционо-развојној банци /ИРБ/ Републике Српске, којим се предвиђа увођење платног промета и пријем депозита, не нарушава се систем пословања ове банке те нема ризика за кориснике, рекао је за Срну в.д. директора Дражен Врховац и појаснио да ће сада постојати и могућност отварања рачуна што су до сада радиле само комерцијалне банке.

Говорећи о процесу усклађивања, Врховац је рекао да је то дуготрајан процес и да ће се испунити сви услови да би ИРБ могао пословати на овакав начин, наводећи да то подразумијева и поштовање правила ОФАК-а, односно америчке Канцеларије за контролу имовине странаца.

„Апсолутно се ИРБ не излаже ризику. ИРБ када испуни све услове и добије потребне лиценце и дозволе за обављање платног промета, неће моћи отварати рачуне правним ни физичким лицима која се налазе на ОФАК листи“, указао је Врховац.

Како ће Централна банка одговарати захтјевима ИРБ-а?

Како ће Централна банка одговарати захтјевима ИРБ-а?

Каже да ће ИРБ бити потписник свих правила ОФАК-а, али и других међународних уговора и принципа по којима функционишу све банке, истакавши да се на овај начин јача позиција ИРБ-а јер ће сада клијентима пружати више услуга.

Указује да се управо о томе и јасно говори у Закону о ИРБ-у, у којем је прописано да ће Банка за обављање ових послова успоставити поуздан и дјелотворан систем, са одговарајућим управљачким и контролним механизмима, те да ће успоставити посебни организациони дио за обављање ових послова.

„Опозиција често изврће појмове и дезавуише јавност. ИРБ ће поштовати сва правила која дефинише Централна банка и надлежне агенције“, истакао је Врховац.

Такође, Законом је дефинисано да средства настала у вези са обављањем наведених послова не могу користити за финансирање дјелатности фондова којима управља ИРБ.

Народна скупштина Српске усвојила неколико закона, међу њима и Закон о ИРБ-у и унутрашњем платном промету

Народна скупштина Српске усвојила неколико закона, међу њима и Закон о ИРБ-у и унутрашњем платном промету

С тим у вези, нема опасности ни за корисинике кредита ИРБ-а, појашњава Врховац, те наглашава да повећање интересовања за подстицајне кредитне аранжмане говори о повјерењу физичких и правних лица.

„Раст одобрених стамбених кредита је 100 одсто у односу на годину раније. Номинално, већ крајем маја испунили смо план за ову годину. То се никада до сада није десило“, појаснио је Врховац.

Када је ријеч о пружању подршке привреди, Врховац подсјећа да ИРБ обезбјеђује најповољније кредите уз ниску каматну стопу, а све с циљем модернизације производње у Српској, повећања продуктивности и конкурентности у региону.

„Задржали смо каматну стопу за увођење нових технологија од 0,5 одсто. Уводили смо и друге кредитне линије које су на располагању привредницима“, рекао је Врховац.

Платни промет моћи ће обављати и ИРБ РС: Влада Српске утврдила сет закона

Платни промет моћи ће обављати и ИРБ РС: Влада Српске утврдила сет закона

Каже да ИРБ одговара захтјевима привреде и да константо проширује своју понуду.

„Покрили смо све привредне дјелатности. Имамо најдуже рокове исплате и мислим да су наше камате најквалитетније на тржишту“, нагласио је Врховац.

У припреми је и други Инвестициони форум у организацији ИРБ-а, подсјећа Врховац и додаје да је партнер ове године највећа инвестициона платформа на свијету АИМ Глобал.

„Они ће путем своје мреже позвати све инвеститоре, да дођу на Јахорину у новембру гдје ће Република Српска представити могућности инвестирања за међународне и домаће привреднике“, рекао је Врховац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)