"Pokrili smo sve privredne djelatnosti"

Vrhovac: Uvođenje platnog prometa bez rizika za IRB, opozicija dezavuiše javnost

  • 05.07.2024. 14:25

Izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci /IRB/ Republike Srpske, kojim se predviđa uvođenje platnog prometa i prijem depozita, ne narušava se sistem poslovanja ove banke te nema rizika za korisnike, rekao je za Srnu v.d. direktora Dražen Vrhovac i pojasnio da će sada postojati i mogućnost otvaranja računa što su do sada radile samo komercijalne banke.

Govoreći o procesu usklađivanja, Vrhovac je rekao da je to dugotrajan proces i da će se ispuniti svi uslovi da bi IRB mogao poslovati na ovakav način, navodeći da to podrazumijeva i poštovanje pravila OFAK-a, odnosno američke Kancelarije za kontrolu imovine stranaca.

„Apsolutno se IRB ne izlaže riziku. IRB kada ispuni sve uslove i dobije potrebne licence i dozvole za obavljanje platnog prometa, neće moći otvarati račune pravnim ni fizičkim licima koja se nalaze na OFAK listi“, ukazao je Vrhovac.

Kako će Centralna banka odgovarati zahtjevima IRB-a?

Kako će Centralna banka odgovarati zahtjevima IRB-a?

Kaže da će IRB biti potpisnik svih pravila OFAK-a, ali i drugih međunarodnih ugovora i principa po kojima funkcionišu sve banke, istakavši da se na ovaj način jača pozicija IRB-a jer će sada klijentima pružati više usluga.

Ukazuje da se upravo o tome i jasno govori u Zakonu o IRB-u, u kojem je propisano da će Banka za obavljanje ovih poslova uspostaviti pouzdan i djelotvoran sistem, sa odgovarajućim upravljačkim i kontrolnim mehanizmima, te da će uspostaviti posebni organizacioni dio za obavljanje ovih poslova.

„Opozicija često izvrće pojmove i dezavuiše javnost. IRB će poštovati sva pravila koja definiše Centralna banka i nadležne agencije“, istakao je Vrhovac.

Takođe, Zakonom je definisano da sredstva nastala u vezi sa obavljanjem navedenih poslova ne mogu koristiti za finansiranje djelatnosti fondova kojima upravlja IRB.

Narodna skupština Srpske usvojila nekoliko zakona, među njima i Zakon o IRB-u i unutrašnjem platnom prometu

Narodna skupština Srpske usvojila nekoliko zakona, među njima i Zakon o IRB-u i unutrašnjem platnom prometu

S tim u vezi, nema opasnosti ni za korisinike kredita IRB-a, pojašnjava Vrhovac, te naglašava da povećanje interesovanja za podsticajne kreditne aranžmane govori o povjerenju fizičkih i pravnih lica.

„Rast odobrenih stambenih kredita je 100 odsto u odnosu na godinu ranije. Nominalno, već krajem maja ispunili smo plan za ovu godinu. To se nikada do sada nije desilo“, pojasnio je Vrhovac.

Kada je riječ o pružanju podrške privredi, Vrhovac podsjeća da IRB obezbjeđuje najpovoljnije kredite uz nisku kamatnu stopu, a sve s ciljem modernizacije proizvodnje u Srpskoj, povećanja produktivnosti i konkurentnosti u regionu.

„Zadržali smo kamatnu stopu za uvođenje novih tehnologija od 0,5 odsto. Uvodili smo i druge kreditne linije koje su na raspolaganju privrednicima“, rekao je Vrhovac.

Platni promet moći će obavljati i IRB RS: Vlada Srpske utvrdila set zakona

Platni promet moći će obavljati i IRB RS: Vlada Srpske utvrdila set zakona

Kaže da IRB odgovara zahtjevima privrede i da konstanto proširuje svoju ponudu.

„Pokrili smo sve privredne djelatnosti. Imamo najduže rokove isplate i mislim da su naše kamate najkvalitetnije na tržištu“, naglasio je Vrhovac.

U pripremi je i drugi Investicioni forum u organizaciji IRB-a, podsjeća Vrhovac i dodaje da je partner ove godine najveća investiciona platforma na svijetu AIM Global.

„Oni će putem svoje mreže pozvati sve investitore, da dođu na Jahorinu u novembru gdje će Republika Srpska predstaviti mogućnosti investiranja za međunarodne i domaće privrednike“, rekao je Vrhovac.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)