ГАС-РЕС

Врањеш: Јачање гасног сектора нови правац развоја привреде Српске

  • Извор: Бањалука.нет
  • 07.03.2024. 12:58

Посматрано у регионалним оквирима, гасни сектор у домаћем графикону потрошње енергије не заузима велики удио, али чињеница да је ГАС-РЕС једини увозник гаса из Русије у Српској, а један од два у БиХ, уз повољне уговоре за набавку природног гаса, говори о поштовању које домаћа компанија има од руског гиганта.

Планови које ће спровести ГАС-РЕС, а који подразумијевају јачање гасног сектора, изградњу источне гасне интерконекције и гасних когенерацијских термоелектрана-топлана код Бањалуке и Приједора требало би да буде јак основ за нови правац развоја домаће привреде.

Рекао је ово за портал "Бањалука.нет" Никица Врањеш, нови вршилац дужности директора ГАС-РЕС.

Врањеш је магистрирао економске науке на Економском факултету Универзитета у Бањалуци, а радно искуство стицао је у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске, гдје је више од пет година вршио функцију Извршног директора и био Члан Управе банке. Након 11 година прешао је у Мјешовити холдинг Електропривреде Републике Српске на мјесто савјетника за економска питања у кабинету генералног директора. Спој искуства из банкарског и енергетског сектора добра су полазна основа за актуелну позицију, а до тада стечене вјештине и знање су му умногоме помогли да се релативно брзо адаптира на менаџерску улогу у гасном сектору.

Врањеш је нагласио да се свјетско енергетско, па самим тим и гасно тржиште, још није стабилизовано, те да нови конфликти на главним енергетским рутама у Украјини и Блиском истоку не доприносе тржишној стабилизацији.

Упркос таквој ситуацији, додаје Врањеш, цијене природног гаса на домаћем тржишту у претходној години нису драматично расле, нити је било потешкоћа у испоруци, ћему су допринијели и повољни уговорни услови кориштења нафтне формуле коју ГАС-РЕС има са својим добављачем.

“У претходној години ГАС-РЕС је по основу свог уговора са Газпром Експортом увезао преко 40 милиона кубних метара природног гаса, који је потрошен како у индустријској производњи, тако и за снабдијевање привреде и становништва у Републици Српској. На европским гасним берзама ситуација с цијенама је била много нестабилнија. Долазило је до драстичних повећања и снижења цијена природног гаса, а све у складу с тренутним политичким и економским дешавањима. Тежња ГАС-РЕС је да својим купцима у Републици Српској створи што стабилније и предвидљивије економске услове, који неће зависити од наглих промјена цијена на берзама”, казао је Врањеш.

Коментаришући блокаде из ФБиХ у везу с изградњом источне гасне интерконекције, као и енергетске планове на нивоу БиХ којима се предвиђа изградња још три интерконекције, а да међу њима нема и оне са истока, Врањеш истиче да ниједна страна у БиХ не треба да блокира развојне пројекте друге стране, јер свака нова интерконекција побољшава сигурност снабдијевања природним гасом и Републике Српске и Федерације БиХ.

“Блокада изградње источне гасне интерконекције на нивоу БиХ свакако негативно утиче на реализацију пројекта јер доводи до успоравања и других развојних пројеката који су условљени гасификацијом. И поред тога, у ГАС-РЕС се ради на додатним анализама тржишта, провјери техничких могућности и припреми улазних података за главне пројекте гасовода. Истовремено, у сарадњи са нашим партнерима из Републике Србије, покушавамо што детаљније утврдити интерконективну тачку и техничке карактеристике прикључка гасовода у Републици Србији.

Такође, интензивно радимо на промоцији природног гаса као енергента будућности, основног енергента индустријског развоја”, наглашава Врањеш.

Врањеш истиче да пројекат источне гасне интерконекције предвиђа изградњу магистралног гасовода од границе са Републиком Србијом код Бијељине, преко Брчког, Добоја, Бањалуке, Приједора до Новог Града у дужини од преко 300 километара.

“Овај гасовод омогућио би гасификацију читавог сјеверног дијела Републике Српске, а оставио би могућност изградње крака гасовода и према Федерацији БиХ код Добоја. Изградња гасовода посебан значај има у ери декарбонизације. Природни гас представља идеални енергент који може послужити као замјенски за енергенте који се одликују већом емисијом ЦО2 попут угља и мазута, а економски је повољнији од класичних обновљивих извора енергије. У коначници, гасификација би могла дати нови замах развоју индустрије у сјеверном дијелу Републике Српске, који досад није био гасификован”, рекао је Врањеш.

Због својих еколошких предности, доступности и прихватљиве цијене природни гас се често назива главним транзиционим енергентом процеса декарбонизације. Стога, привреда Републике Српске мора ухватити корак са овим процесима и обезбиједити на вријеме сигурно и економски прихватљиво снабдијевање природним гасом, сматра Врањеш.

“Као главни увозник природног гаса у Републици Српској, ГАС-РЕС се показао као сигуран и повољан снабдјевач природним гасом привреде и становништва, али и као поуздан партнер компаније Газпром из Руске Федерације. ГАС-РЕС са овом руском компанијом већ десет година реализује уговор о директним испорукама природног гаса, и истовремено ради на развојним пројектима”, закључује Врањеш.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)