Сједница у Бањалуци

Влада Српске измијенила Уредбу о додјели подстицаја за директна улагања

  • Извор: АТВ
  • 18.07.2024. 13:49

Влада Републике Српске донијела је данас, на 78. сједници у Бањалуци, Уредбу о измјенама и допунама Уредбе о поступку додјеле подстицаја за директна улагања.

Поступак додјеле подстицаја за директна улагања, односно за подршку реализацији инвестиционих пројеката привредних субјеката проводи се у складу са Законом о подстицајима и Уредбом о поступку додјеле подстицаја за директна улагања. У току спровођења поступка додјеле подстицаја у 2023. години констатовано је да је потребно дјелимично интервенисати у садржају Уредбе, а ове интервенције односе се на:

- прецизније прописивање дијела оправданих улагања који се суфинансирају у случају набавке путем лизинга или одгођеног плаћања, 

-затим допуна у дијелу набавке, односно трошкова који не могу бити признати као оправдана улагања на реализацији пројекта, 

- признавање понуде као документа који се доставља за нереализоване активности пројекта, 

- повећање процента реализације пројекта са 10% на 30% као услов за исплату средстава,

- промјену начина утврђивања испуњености општег услова који се односи на стање пореских обавеза. Умјесто раније прописане провјере наведених података по службеној дужности, због уочених ограничења, односно достављања непотпуних и неажурираних података од стране надлежних институција у претходном периоду, уведена је обавеза привредних субјеката да доставе увјерења којим се потврђује испуњеност наведених услова. На овај начин, прије подношења пријаве на јавни позив, привредни субјект је у могућности да отклони уочена неслагања у пореским евиденцијама.

Поред тога, због неизвјесности реализације пројекта у уговором предвиђеном року изазваних нестабилним тржиштем и покиданим ланцима снабдијевања, односно околностима на које привредни субјекти не могу да утичу, даје се могућност привредним субјектима да аплицирају на јавни позив у текућој години и под условом да пројекат из претходне године реализују до посљедњег дана трајања јавног позива. Наведени рок се примјењује у случају да се трајање јавног позива оконча послије 30. јуна, под условом да је привредни субјект благовремено закључио анекс уговора којим је продужен рок за реализацију пројекта и достављање извјештаја.

Приједлог уредбе је био доступан јавности путем интернет странице Министарства, те су обављене консултације са пословном заједницом и прибављено мишљење надлежних органа. Сви конструктивни приједлози које је дала пословна заједница, Привредна комора, Унија послодаваца Републике Српске су уврштени у Приједлог уредбе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.