Sjednica u Banjaluci

Vlada Srpske izmijenila Uredbu o dodjeli podsticaja za direktna ulaganja

  • Izvor: ATV
  • 18.07.2024. 13:49

Vlada Republike Srpske donijela je danas, na 78. sjednici u Banjaluci, Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja.

Postupak dodjele podsticaja za direktna ulaganja, odnosno za podršku realizaciji investicionih projekata privrednih subjekata provodi se u skladu sa Zakonom o podsticajima i Uredbom o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja. U toku sprovođenja postupka dodjele podsticaja u 2023. godini konstatovano je da je potrebno djelimično intervenisati u sadržaju Uredbe, a ove intervencije odnose se na:

- preciznije propisivanje dijela opravdanih ulaganja koji se sufinansiraju u slučaju nabavke putem lizinga ili odgođenog plaćanja, 

-zatim dopuna u dijelu nabavke, odnosno troškova koji ne mogu biti priznati kao opravdana ulaganja na realizaciji projekta, 

- priznavanje ponude kao dokumenta koji se dostavlja za nerealizovane aktivnosti projekta, 

- povećanje procenta realizacije projekta sa 10% na 30% kao uslov za isplatu sredstava,

- promjenu načina utvrđivanja ispunjenosti opšteg uslova koji se odnosi na stanje poreskih obaveza. Umjesto ranije propisane provjere navedenih podataka po službenoj dužnosti, zbog uočenih ograničenja, odnosno dostavljanja nepotpunih i neažuriranih podataka od strane nadležnih institucija u prethodnom periodu, uvedena je obaveza privrednih subjekata da dostave uvjerenja kojim se potvrđuje ispunjenost navedenih uslova. Na ovaj način, prije podnošenja prijave na javni poziv, privredni subjekt je u mogućnosti da otkloni uočena neslaganja u poreskim evidencijama.

Pored toga, zbog neizvjesnosti realizacije projekta u ugovorom predviđenom roku izazvanih nestabilnim tržištem i pokidanim lancima snabdijevanja, odnosno okolnostima na koje privredni subjekti ne mogu da utiču, daje se mogućnost privrednim subjektima da apliciraju na javni poziv u tekućoj godini i pod uslovom da projekat iz prethodne godine realizuju do posljednjeg dana trajanja javnog poziva. Navedeni rok se primjenjuje u slučaju da se trajanje javnog poziva okonča poslije 30. juna, pod uslovom da je privredni subjekt blagovremeno zaključio aneks ugovora kojim je produžen rok za realizaciju projekta i dostavljanje izvještaja.

Prijedlog uredbe je bio dostupan javnosti putem internet stranice Ministarstva, te su obavljene konsultacije sa poslovnom zajednicom i pribavljeno mišljenje nadležnih organa. Svi konstruktivni prijedlozi koje je dala poslovna zajednica, Privredna komora, Unija poslodavaca Republike Srpske su uvršteni u Prijedlog uredbe.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.