Предсједник Владе Републике Српске

Вишковић за АТВ: Повећање пензија и плата у просвјети, потписаћу шта договоре социјални партнери

  • Извор: АТВ
  • 27.11.2023. 15:33

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, рекао је за АТВ да ће до краја ове седмице у Влади Републике Српске бити документ о економској политици и буџету за наредну годину, а најавио је повећање пензија и плата за запослене у просвјети.

Подсјетио је да су и прошлој седмици започели са консултацијама за израду економске политике и буџета за 2024. годину, а наредне седмице позваће и шефове клубова посланика у Народној скупштини који припадају скупштинској већини. 

„У првој половини децембра биће одржана сједница гдје ћемо изаћи са свим документима који прате буџет и економску политику. Тражићемо као Влада да Народна скупштина одмах по окончању расправе о буџету изврши гласање како би што прије могли доставити Вијећу народа, да се прођу све процедуре и да имамо буџет и економску политику од 1. јануара“, изјавио је Вишковић за АТВ.

Подсјетио је да ће бити повећање пензија као и борачког додатка, а најавио је и 100 КМ за запослене у просвјети, који треба да стигну коефицијенте за јавну управу. Како је рекао, на досадашњим консултацијама није било тешких тема, нити несугласица

„Све оно што смо пројектовали и што су били захтјеви наших социјалних партнера нашло се ту. Данас у 12 сати имао сам састанак са синдикатом. Инсистирао само од ресорног министра да ми не одустајемо од тога да најнижу плату треба да договоре социјални партнери а то је Савјет синдиката и Унија удружења послодаваца. Шта би год они договорили, ја ћу то данас да потпишем, шта год да договоре, Влади ће то бити у реду“, рекао је Вишковић.

Међутим, додаје, очито је да то не желе, „очито је да је лакше да се кријете иза нечијих леђа и да послије можете да критикујете“. 

„Предмет критика је премијер, предмет критика је Влада али ми само радимо свој посао. Још увијек се нисмо огласили по питању најниже плате, нећемо ни да то урадимо да не нарушавамо законом прописане процедуре, али до 1. јануара ако не буде договора на Економско-социјалном савјету, Влада ће донијети одлуку“, навео је премијер.

Он каже да ће по овом питању пратити окружење као и оно што се ради у другом ентитету, Федерацији БиХ, те ће Влада сигурно на вријеме донијети одлуку. Каже да Влада има своје пројекције о томе колика ће бити најнижа плата од Нове године, али то није њена одлука.

„Уколико се социјални партнери не могу договорити, а из мог искуства, у претходних пет година никад се нису могли договорити, тако да не очекујем ни ове године да се договоре, те ћемо ми на крају сигурно донијети одлуку и она ће бити одлука Владе“, рекао је Вишковић.

Он је рекао да ниједно радно мјесто неће бити угрожено са одлуком Владе о најнижој плати.

„Ми смо инвестирали на годишњем нивоу 420 милиона КМ у реални сектор да би они повећали плате и број запослених. Зашто се то не промовише у јавности? Република Српска једина у регији има закон о подстицајима, поврат уплаћених пореза и доприноса на повећање плата“, подсјетио је предсједник Владе Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:45 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм