Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković za ATV: Povećanje penzija i plata u prosvjeti, potpisaću šta dogovore socijalni partneri

  • Izvor: ATV
  • 27.11.2023. 15:33

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je za ATV da će do kraja ove sedmice u Vladi Republike Srpske biti dokument o ekonomskoj politici i budžetu za narednu godinu, a najavio je povećanje penzija i plata za zaposlene u prosvjeti.

Podsjetio je da su i prošloj sedmici započeli sa konsultacijama za izradu ekonomske politike i budžeta za 2024. godinu, a naredne sedmice pozvaće i šefove klubova poslanika u Narodnoj skupštini koji pripadaju skupštinskoj većini. 

„U prvoj polovini decembra biće održana sjednica gdje ćemo izaći sa svim dokumentima koji prate budžet i ekonomsku politiku. Tražićemo kao Vlada da Narodna skupština odmah po okončanju rasprave o budžetu izvrši glasanje kako bi što prije mogli dostaviti Vijeću naroda, da se prođu sve procedure i da imamo budžet i ekonomsku politiku od 1. januara“, izjavio je Višković za ATV.

Podsjetio je da će biti povećanje penzija kao i boračkog dodatka, a najavio je i 100 KM za zaposlene u prosvjeti, koji treba da stignu koeficijente za javnu upravu. Kako je rekao, na dosadašnjim konsultacijama nije bilo teških tema, niti nesuglasica

„Sve ono što smo projektovali i što su bili zahtjevi naših socijalnih partnera našlo se tu. Danas u 12 sati imao sam sastanak sa sindikatom. Insistirao samo od resornog ministra da mi ne odustajemo od toga da najnižu platu treba da dogovore socijalni partneri a to je Savjet sindikata i Unija udruženja poslodavaca. Šta bi god oni dogovorili, ja ću to danas da potpišem, šta god da dogovore, Vladi će to biti u redu“, rekao je Višković.

Međutim, dodaje, očito je da to ne žele, „očito je da je lakše da se krijete iza nečijih leđa i da poslije možete da kritikujete“. 

„Predmet kritika je premijer, predmet kritika je Vlada ali mi samo radimo svoj posao. Još uvijek se nismo oglasili po pitanju najniže plate, nećemo ni da to uradimo da ne narušavamo zakonom propisane procedure, ali do 1. januara ako ne bude dogovora na Еkonomsko-socijalnom savjetu, Vlada će donijeti odluku“, naveo je premijer.

On kaže da će po ovom pitanju pratiti okruženje kao i ono što se radi u drugom entitetu, Federaciji BiH, te će Vlada sigurno na vrijeme donijeti odluku. Kaže da Vlada ima svoje projekcije o tome kolika će biti najniža plata od Nove godine, ali to nije njena odluka.

„Ukoliko se socijalni partneri ne mogu dogovoriti, a iz mog iskustva, u prethodnih pet godina nikad se nisu mogli dogovoriti, tako da ne očekujem ni ove godine da se dogovore, te ćemo mi na kraju sigurno donijeti odluku i ona će biti odluka Vlade“, rekao je Višković.

On je rekao da nijedno radno mjesto neće biti ugroženo sa odlukom Vlade o najnižoj plati.

„Mi smo investirali na godišnjem nivou 420 miliona KM u realni sektor da bi oni povećali plate i broj zaposlenih. Zašto se to ne promoviše u javnosti? Republika Srpska jedina u regiji ima zakon o podsticajima, povrat uplaćenih poreza i doprinosa na povećanje plata“, podsjetio je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera