Премијер

Вишковић: У гасификацију Источног Сарајева уложено више од 25 милиона КМ

  • Извор: СРНА
  • 04.10.2024. 12:49

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да ће сви становници Источне Илиџе већ у првој половини наредне године, након што буде готов пројекат гасификације имати могућност да се прикључе на природни гас, те да ће ова општина прва у Српској имати гасни прстен.

Вишковић је данас на почетку изградње челичног гасовода високог притиска "Бинго" -Бијело Поље у Источној Илиџи у дужини од 700 метара рекао да би радови требали бити готови до краја ове године, а да ће се у наредној радити гасна станица у Бијелом Пољу, као и наставак гасовода који би требао доћи до насеља Војковићи.

Пруга код Јабланице ''виси'' у ваздуху

Пруга код Јабланице ''виси'' у ваздуху

Он је рекао да је у протеклој години у гасификацију града Источно Сарајево уложено више од 25 милиона КМ, наводећи да је изграђена нова топлана у општини Источно Ново Сарајево, нови гасовод од Пала до Јахорине, а да се тренутно ради овај крак у Источној Илиџи.

"Један велики бум када се ради о гасификацији Републике Српске у односу на 25 година тоталног нерада, гдје је ово предузеће /Сарајево-гас/ захваљујући вођама који су у то вријеме управљали институцијама Републике Српске било продато једном њемачком фонду", рекао је Вишковић новинарима.

Он је истакао да тај њемачки фонд није био заинтересован за послове које данас ради Републике Српска, истичући да је Влада Српске на берзи откупила ово предузеће којим данас управља.

Република Српска жели, нагласио је премијер, да има свој магистрални гасовод од Шековића од Пала, који ће ићи територијом Републике Српске, нарочито што је на том потезу изграђен Ски-центар "Игришта", као и због планова за изградњу индустријских зона на Сокоцу, као и у Власеници и Милићима.

Отац и син спасили 10 људи из поплава, а онда је бујица однијела сина

Отац и син спасили 10 људи из поплава, а онда је бујица однијела сина

"Да бисмо уопште привукли значајне инвеститоре у те дијелове Републике Српске, једног од главних питања које поставе су путна комуникација, радна снага и енергенти", навео је Вишковић и додао да је један од кључних енергената гас.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар Србије за јавна улагања Дарко Глишић, министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац и генерални директор "Сарајево-гаса" Источно Сарајево Недељко Елек данас су у Источној Илиџи озваничили почетак изградње челичног гасовода високог притиска "Бинго" – Бијело Поље.

Пратите нас и путем Вибера