Savo Minić

Više od dva miliona KM za nabavku muznih krava u Srpskoj

  • Извор: СРНА
  • 15.03.2023. 13:40

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je danas na Sokocu da će ove godine u govedarstvu za nabavku muznih grla biti izdvojeno više od dva miliona KM, te da će Ministarstvo u saradnji sa veterinarsko-stočarskim centrom krenuti u projekat banke gena koji će omogućiti bolja sjemena za muzna grla.

Minić, koji je danas posjetio gazdinstvo Milomira i Nikole Zoranovića u selu Ozerkovići kod Sokoca, izjavio je novinarima da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo moraju voditi računa o ljudima koji su ostali u ruralnim krajevima i koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

"Osjetio sam potrebu da dođem i obiđem jednog ovakvog domaćina, odlikovanog borca, čovjeka koji je porodično domaćinstvo zadržao u smislu realnog opstanka Republike Srpske. To je bitna stvar i lično ću se potruditi da upravo ovakva porodična gazdinstva i ljudi nađu mogućnost da opstanu i svojim radom stvore sredstva za normalan život", obećao je Minić.

On je naveo da je na Sokocu planirana izgradnja objekata za preradu mlijeka, što bi trebalo biti završeno u naredne dvije godine, a poljoprivrednicima će obezbijediti najmanje dvije opcije za distribuciju mlijeka.

"Ovako još imamo monopol na jednoj strani. Cijena je određena tržištem i njih određuju mljekare. Mi smo toga svjesni i jedan od razloga zašto smo razmišljali da idemo na podršku po grlu je taj da premiramo proizvodnju", naveo je Minić.

On kaže da će Ministarstvo u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela morati napraviti diferencijaciju između poljoprivrednika koji rade u surovijim uslovima i onih koji rade u ravničarskim predjelima, gdje su mnogo bolji uslovi proizvodnje.

Milomir Zoranović, čiji je sin Nikola vlasnik farme muznih grla u Ozerkovićima, novinarima je rekao da je jedan od osnovnih problema sa kojim se susreću poljoprivrednici na Sokocu taj što nemaju dovoljno obradivih površina.

"Imamo Glasinačko polje gdje je obradiva zemlja solidnog kvaliteta, ali je data pod koncesiju, tako da smo mi koji gravitiramo tom području ostali bez zemlje i prinuđeni smo da obrađujemo dosta lošu zemlju koja je kamenita i koja se ne može se obrađivati mašinama", rekao je Zoranović.

On je naglasio da trenutno ima oko 20 muznih grla, da u zimskom periodu mljekari preda između 4.000 i 5.0000 litara mlijeka, a u ljetnom između 8.000 i 9.000 litara, te dodaje da bi tržišna cijena trebala biti viša.

Zoranović je istakao da mu je kako značajna i podrška Ministarstva u vidu premija, u novom Pravilniku obećan im je podsticaj i po muznom grlu, a od velike koristi poljoprivrednicima u ovom kraju bila bi nova mehanizacija.

U posjeti farmi muznih grla u sokolačkom selu Ozerkovići bili su i narodni poslanik Strahinja Bašević i direktor Veterinarske stanice na Sokocu Mirko Stanišić.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.