Потписано у Бањалуци

Уступљена концесија за изградњу и коришћење минихидроелектране „Цијевна 3“ на ријеци Босни

  • Извор: АТВ
  • 21.12.2023. 14:25

Уговор о уступању уговора о концесији за изградњу и коришћење мале хидроелектране „Цијевна 3“ на ријеци Босни потписан је данас у Бањалуци, чиме је изградња и кориштење те хидроелектране пренесено са" Електро Добоја“ на Електропривреду Републике Српске - обновљиви извори енергије“.

Уговор о уступању уговора о концесији за изградњу и коришћење мале хидроелектране „Цијевна 3“ на ријеци Босни потписан је данас у Бањалуци, чиме је изградња и кориштење те хидроелектране пренесено са Електро Добоја“ на Електропривреду Републике Српске - обновљиви извори енергије“.

Уговор је у име Владе Републике Српске потписао министар Ђокић са в.д. директора предузећа „Електро Добој“ из Добоја и предузећа „Електропривреда Републике Српске- обновљиви извори енергије“ из Љубиња Миодрагом Мишићем и Синишом Шишићем.

Уговор о концеcији за изградњу и кориштење мале хидроелектране „Цијевна 3“ на ријеци Босни је овим пренесен са досадашњег концесионара, предузећа „Електро Добој“ а.д. Добој, на новог концесионара, предузеће „Електропривреда Републике Српске- обновљиви извори енергије“ д.о.о. за производњу и продају електричне енергије Љубиње, које је у потпуности преузело сва права и обавезе из уговора о концесији, објашњавају из Министарства.

„Разлог за уступање предметног уговора је чињеница да се, у складу са Законом о електричној енергији 'Електро Добој' као дистрибутивно предузеће у систему Електропривреде, не може  бавити производњом електричне енергије због чега је даљу реализацију пројекта преузело предузеће 'Електропривреда Републике Српске - обновљиви извори енергије' из Љубиња“, саопштено је из Министарства енергетике и рударства.

Хидроелектрана „Цијевна 3“ је једна од осам малих хидроелектрана на ријеци Босни, чија је изградња дефинисана Просторним планом Републике Српске.  Изградњом ових хидроелектрана предвиђено је интегрално уређење, заштита од поплава и енергетско коришћење ријеке Босне. 

У реализацију пројекта изградње хидроелектране „Цијевна 3“ је до сада уложено око 9 милиона КМ. Проведени су истражни радови, урађен је највећи дио пројектне документације и дозвола, а у поступку експропријације ријешено је око 40 % имовинских односа. 

Планирана инсталисана снага постројења је 13,9 мегавата, а годишње ће производити 69 гигават-часова електричне енергије.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм