Potpisano u Banjaluci

Ustupljena koncesija za izgradnju i korišćenje minihidroelektrane „Cijevna 3“ na rijeci Bosni

  • Izvor: ATV
  • 21.12.2023. 14:25

Ugovor o ustupanju ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane „Cijevna 3“ na rijeci Bosni potpisan je danas u Banjaluci, čime je izgradnja i korištenje te hidroelektrane preneseno sa" Еlektro Doboja“ na Еlektroprivredu Republike Srpske - obnovljivi izvori energije“.

Ugovor o ustupanju ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane „Cijevna 3“ na rijeci Bosni potpisan je danas u Banjaluci, čime je izgradnja i korištenje te hidroelektrane preneseno sa Еlektro Doboja“ na Еlektroprivredu Republike Srpske - obnovljivi izvori energije“.

Ugovor je u ime Vlade Republike Srpske potpisao ministar Đokić sa v.d. direktora preduzeća „Еlektro Doboj“ iz Doboja i preduzeća „Еlektroprivreda Republike Srpske- obnovljivi izvori energije“ iz Ljubinja Miodragom Mišićem i Sinišom Šišićem.

Ugovor o konceciji za izgradnju i korištenje male hidroelektrane „Cijevna 3“ na rijeci Bosni je ovim prenesen sa dosadašnjeg koncesionara, preduzeća „Еlektro Doboj“ a.d. Doboj, na novog koncesionara, preduzeće „Еlektroprivreda Republike Srpske- obnovljivi izvori energije“ d.o.o. za proizvodnju i prodaju električne energije Ljubinje, koje je u potpunosti preuzelo sva prava i obaveze iz ugovora o koncesiji, objašnjavaju iz Ministarstva.

„Razlog za ustupanje predmetnog ugovora je činjenica da se, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji 'Еlektro Doboj' kao distributivno preduzeće u sistemu Еlektroprivrede, ne može  baviti proizvodnjom električne energije zbog čega je dalju realizaciju projekta preuzelo preduzeće 'Еlektroprivreda Republike Srpske - obnovljivi izvori energije' iz Ljubinja“, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Hidroelektrana „Cijevna 3“ je jedna od osam malih hidroelektrana na rijeci Bosni, čija je izgradnja definisana Prostornim planom Republike Srpske.  Izgradnjom ovih hidroelektrana predviđeno je integralno uređenje, zaštita od poplava i energetsko korišćenje rijeke Bosne. 

U realizaciju projekta izgradnje hidroelektrane „Cijevna 3“ je do sada uloženo oko 9 miliona KM. Provedeni su istražni radovi, urađen je najveći dio projektne dokumentacije i dozvola, a u postupku eksproprijacije riješeno je oko 40 % imovinskih odnosa. 

Planirana instalisana snaga postrojenja je 13,9 megavata, a godišnje će proizvoditi 69 gigavat-časova električne energije.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)