Падају приходи

Тоне дански див

  • Извор: Индекс
  • 04.05.2024. 11:27

Данска бродарска компанија А.П. Молер-Маерск је извијестила о оштром паду прихода и добити у првом кварталу.

Од јануара до марта, приход компаније Маерск пао је за 13,1 одсто на 12,36 милијарди долара, што одражава нагли пад.

Зарада прије камата и пореза се скоро истопила, на само 177 милиона долара. У истом периоду прошле године износила је 2,33 милијарде долара.

Потражња за контејнерским транспортом порасла је у првом кварталу за седам до девет одсто, процјењују у данској компанији, а истичу снажан раст у Сјеверној Америци, Латинској Америци и Океанији.

Кина се, ипак, истакла са растом извоза од око 16 одсто, кажу.

Повећан обим превезеног терета

Саобраћајни капацитети су поново снажно порасли почетком године и крајем марта номинално су већи за 9,6 одсто него у истом периоду прошле године.

Удио неискоришћених капацитета пао је истовремено на најнижи ниво од прве половине 2022. године, додају.

"Талас нових капацитета и смањен удио неискоришћених бродова ублажили су притисак кризе Црвеног мора/Аденског залива на превознике, па су возарине на тржишту, према Шангајском индексу контејнерског терета (СЦФИ), постепено пале са високих јануарских нивоа", наводи се у извјештају.

У прва три мјесеца ове године возарине су биле у просјеку 18 одсто ниже него у истом периоду прошле године. Обим превезеног терета повећан је за 7,5 одсто, показује презентација пословних резултата.

Очекују да ће потражња расти

Свјетска привреда и сектор логистике су и у првом кварталу показали отпор кризи у Црвеном мору и Аденском заливу, а потражња за контејнерским транспортом би ове године требало да расте у распону од 2,5 до 4,5 одсто, саопштила је данска компанија.

Будући да се тренутним сукобима и трговинским тензијама, економској неизвјесности и пријетњи климатских промјена тренутно не назире крај, раст би могао бити слабији, упозорили су.

Данска компанија процјењује да би ове године могла да послује са позитивном нулом, али и да забиљежи основни губитак прије опорезивања и камата од двије милијарде долара.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм