Произвођач електричних аутомобила

Тесла у проблемима? Најављена отпуштања

  • Извор: Агенције
  • 24.04.2024. 21:03

Амерички произвођач електричних аутомобила Тесла најавио је у уторак да ће отпустити 400 радних мјеста у фабрици у близини Берлина, наводећи као разлог слабу продају усљед жестоког раста цијена међу произвођачима.

Такође, почетком прошле недјеље Тесла је најавио да ће због слабе тражње и жестоке конкуренције цијена отпустити више десетина своје радне снаге широм свијета, што би значило отпуштање око 14.000 запослених.

У компанији нису навели тачну цифру, а према годишњем извјештају за 2023. годину у децембру су запослили 140.473 радника.

Компанија је у четвртак саопштила да неће продужити уговоре са 300 радника запослених "на одређено вријеме" у фабрици у Груенхајду. Теслина портпаролка је том приликом нагласила да "Теслини радници нису добили оставке".

Институт за мјеритељство: Нетачне тврдње о урушавању медијског тржишта

Институт за мјеритељство: Нетачне тврдње о урушавању медијског тржишта

Фабрика у Груенхајму тренутно запошљава 12.000 радника.

"Актуелно слабљење тржишта електричних аутомобила такође је изазов за Теслу“, навели су у саопштењу за јавност међу разлозима за отпуштање.

Из компаније, су најавили програм "добровољног одласка" како би избјегли отпуштања, преноси Пословни.хр.

Вишковић: Марфију се привиђају и Русија и премијер Српске

Вишковић: Марфију се привиђају и Русија и премијер Српске

"Већину отпуштених радника уговорни партнери су већ запослили 'на одређено вријеме'", тврде из компаније.

Тесла је почетком мјесеца прелиминарно саопштила да је у првом кварталу испоручила приближно 387.000 возила, што је отприлике осам одсто мање него у прва три мјесеца 2023. године.

Компанија је прошле године неколико пута снизила цијене како би одржала тражњу, што се одразило на скок продаје од 40 одсто и 1,8 милиона продатих аутомобила. Приход је на крају године нагло успорио, на свега три одсто, а менаџмент је упозорио да у 2024. очекује знатно слабији раст.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина