Реакција

Институт за мјеритељство: Нетачне тврдње о урушавању медијског тржишта

  • Извор: АТВ
  • 24.04.2024. 17:54

Институт за мјеритељство БиХ огласио се саопштењем због све учесталијих прилога појединих медија у којима се износе нетачне тврдње о урушавању медијског тржишта и слично.

Саопштење преносимо у цјелости:

Обзиром на све учесталије медијске прилоге, а који се тичу рада Института за мјеритељство БиХ (у даљем тексту: Институт), односно недавних измјена у регулативи којима се прописују мјеритељски и технички услови за мјерило гледаности (пеоплеметар), истичемо сљедеће.

Прописивање мјеритељских и техничких услова за мјерила у законском мјеритељству је у искључиво надлежност Института, односно директора Института. Начине оцјењивања усклађености, врсте и начине означавања мјерила те садржај и облик цертификата о усклађености са мјеритељским прописима директор Института доноси у складу са позитивним законским прописима. Прилози појединих медија који су у јавност пренијели нетачне информације и погрешне наводе о раду и поступању Института, а у којима се истиче наводно урушавање медијског тржишта, остављање великог броја људи без посла и политички утицај су ништа друго до популистички и сензационалистичку покушаји деградације Института са циљем повлађивања и стављања у функцију одређених интересних група којима очигледно није у интересу да се наведена област унаприједи и тржиште отвори за било кога осим за постојеће актере. Зашто је то тако, није на Институту да процјењује и коментарише.

О проблемима са мјерењем гледаности је писала АТВ, а детаљније можете да прочитате у тексту испод:

Mjerenje gledanosti u BiH: Problem nije u zakonu, nego u mjeriteljima

Mjerenje gledanosti u BiH: Problem nije u zakonu, nego u mjeriteljima

Потпуно су нетачне медијске спекулације о наводној незаконитости приликом провођења процедуре доношења предметног правилника, а које се заснивају на томе да Институт није прибавио мишљење ДЕл и да нису извршене консултације са Савјетом за мјеритељство. Наиме, прије доношења предметног правилника Институт није био у обавези прибавити мишљење ДЕл, јер се исти односи на област која није предмет усклађивања са законодавством Европске уније, те за овај, као и за низ других подзаконских аката које је Институт доносио у својој историји, није затражио мишљење о усклађености.

Изненађује изнесено мишљење ДЕл дато медијима да је у конкретном случају Институт био дужан затражити њихово мишљење, а на наш упит да појасне свој став и наведу на који начин смо наводно прекршили процедуру, до данас се нису очитовали. Осим тога, није тачно да Институт није консултовао Савјет за мјеритељство БиХ. Савјет је у конкретном случају био обавијештен од стране директорице Института, те информисан о садржају свих правилника објављених у истом броју Службеног гласника БиХ и то пуна два мјесеца прије објаве истих, о чему постоје материјални докази. Ради сто транспарентније слике према јавности важно је напоменути да мишљење Савјета није обавезујуће за директора Института у процесу доношења подзаконских аката Института, те да консултација са Савјетом у конкретним активностима не утиче на крајњи исход усвајања и објаве наведених аката.

Такође, у свјетлу свих медијских прилога веома је битно истаћи да предметни Правилник о мјеритељским и техничким условима за мјерило гледаности (пеоплеметар) дефинише само и искључиво параметре уређаја којим се врши мјерење, те начин његове верификације, односно повјере тачности. Институт никада није прописивао на који начин ће се обрадом података доћи до информације о гледаности, нити је то у надлежности Института.

Новим Правилником прописана је нова технологија ових уређаја (пеоплеметара), те је поред основног мјерила дефинисан по први пут и „интернет пеоплеметар", с обзиром да се ТВ садржај све више и све чешће прати путем интернет платформи. Наводи како су предметним Правилником прописане тачне димензије уређаја, како би се наводно некоме погодовало, представљају извртање чињеничног стања и нису ништа друго него покушаји да скретањем пажње са суштине на измишљено, са циљем замајавања јавности. Правилником је прописана максимална димензија уређаја и то искључиво због чињенице што се наведени уређај поставља у домаћинство, па не би требало да димензије таквог уређаја значајно одступају, на више, од осталих уређаја у домаћинству (рутери и сл.). Услови за уређаје који се тренутно налазе на тржишту , а који су измјењени новим Правилником о мјеритељским и техничким условима за мјерило гледаности (пеоплеметар), прописани су прије више од 10 година, та технологија је апсолутно превазиђена и застарјела, те је било неопходно иновирати ову област новим, напредним технологијама, које би довеле до прецизнијих, поузданијих и вјеродостојнијих података.

Дужност Института је да прати развој технологије свих уређаја који су дио законског мјеритељства па тако и ових.

Истичемо на крају да је један од основних задатака Института, који произилази из његових законских овлаштења, да обезбиједи тачно и прецизно мјерење - у конкретном случају времена. Институт ће наставити да проводи соје активности, све у оквиру законом прописаних овлаштења, руководећи се искључиво позитивним законским прописима и овлаштењима која су му додијељена.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм