Компоненте

”Тесла” и ”Волво” обустављају производњу због кризе у Црвеном мору

  • Извор: СРНА
  • 12.01.2024. 18:10

Произвођачи аутомобила "Тесла" и "Волво" саопштили су да обустављају дио производње у Европи због недостатка компоненти, што је први јасан знак да напади на бродове у Црвеном мору погађају велике компаније.

Из "Тесле" је речено Ројтерсу да ће бити обустављена већина производње аутомобила у фабрици у близини Берлина од 29. јануара до 11. фебруара, а разлог је недостатак компоненти након што су многи бродови преусмјерени на руту око јужног врха Африке. 

"Оружани сукоби у Црвеном мору и повезана помјерања транспортних рута између Европе и Азије преко Рта добре наде утичу на производњу у Груенхајду", наводи се у саопштењу америчке компаније. 

"Волво", који је у већинском власништву кинеске компаније "Гили", саопштио је да ће паузирати производњу у својој фабрици у Генту у Белгији на три дана сљедеће седмице због кашњења испоруке мјењача. 

Највећи поремећај у ланцу снабдијевања од пандемије ковида 19 ризикује да успори опоравак глобалне привреде, док би веће цијене превоза терета и нафте могле поново да подстакну инфлацију. Кроз овај канал обавља се око 12 одсто свјетског контејнерског саобраћаја. 

САД и Британија покренуле су серију удара на побуњеничку групу Хути у Јемену, чији су напади на комерцијалне бродове пореметили један од најважнијих свјетских рута за поморски превоз. 

Поједини оператери танкера престали су да користе Црвено море након америчких и британских ваздушних напада на Хуте. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм