Прво би КС могао да уведе

Стиже порез на празне некретнине?

  • Извор: Агенције
  • 26.07.2024. 09:34

Порез на празне станове је тема о којој се већ неко вријеме прича у Босни и Херцеговини.

Први који би то могао да уведе је Кантон Сарајево (КС), чија је Влада, потврдио је за Форбс БиХ премијер Нихад Ук, ангажовала спољне стручњаке заједно с партнерима из УНДП-а да се, како је појаснио, позабаве овим питањем како би коначно понудили законско рјешење које би имало вишеструку корист за заједницу.

Повећање понуде

”Процијенили смо да је велики број некретнина у КС празан, да имамо балон цијена које нису реалне и циљ нам је да уредимо тржиште у том сегменту, 'откочимо' те некретнине, мало им спустимо цијене, али и мотивишемо и ангажујемо власнике станова и пословних простора да их кроз најам ставе у промет. Већи број станова и пословних простора на тржишту довео би до пада цијена најма, а можда и подстакао грађане КС-а и све друге инвеститоре да купују некретнине у Сарајеву”, каже Ук.

Никола добио ново срце прије 15 мјесеци, а сад припрема свадбу: Позивницу послао свима са Клинике

Никола добио ново срце прије 15 мјесеци, а сад припрема свадбу: Позивницу послао свима са Клинике

Не постоје прецизни подаци о томе колико тренутно има празних некретнина у БиХ и њеном главном граду. Ранија истраживања су показала да таквих јединица у земљи има око 60.000, но данас је њихов број сигурно већи.

”Ми данас немамо централизовани попис становништва, то раде општине и свака то ради по својој методологији. Бонитет ове врсте регулације је и коначан попис станова и пословних простора на једном мјесту. Приходи од пореза су трећа или четврта ствар коју желимо да постигнемо овим порезом”, каже Ук и додаје: ”Тај се порез неће примјењивати на стамбене некретнине, него на додатне некретнине гдје људи имају три, четири, пет, десет станова и пословне просторе који нису у промету”, каже.

Порески приход била би наменска средства, наводи даље, која би Влада усмјерила директно у стамбену изградњу у КС за све категорије које објективно не могу да приуште некретнине због оваквих цијена. Којом ће се стопом опорезивати некретнине нерезидената још није познато.

Гајићи се из Шведске вратили у семберско село

Гајићи се из Шведске вратили у семберско село

”Нисмо дошли до те фазе, тренутно смо фокусирани на утврђивање броја некретнина, како бисмо знали које су опасности и изазови доношења овог закона. Након тога ће се утврдити постотак пореза, као и ставке које се односе на ослобађање од опорезивања, као што су, примерице, категорије прогнаника и друго”, каже он.

На питање шта ће бити с празним некретнинама у власништву државе Ук одговара: ”Порез се неће односити на власнике војне имовине, која је тренутно предмет политичког и правног спора на нивоу БиХ. Не можете никога опорезивати док немате коначног власника те некретнине”, објашњава Ук и додаје како се нада да ће радна скупина до краја лета завршити свој дио посла и Влади понудити детаљан оквир.

Подстицање тржишта

Дијана Савала из агенције за некретнине Артемида из Бањалуке каже за Форбс БиХ да је јако важно рјешавати проблем празних стамбених јединица у БиХ на ефикасан и одржив начин.

”Увођењем пореза на неискоришћене стамбене зграде требало би да подстакне њихов најам или продају, чиме би се смањио број празних зграда на тржишту, као и притисак на цијене некретнина, створиле стимулативне мјере за власнике некретнина који своје некретнине дају у најам, као што су порескне олакшице или чак субвенције за стамбене јединице, смањење трошкова њиховог одржавања и повећање њихове тржишне вриједности и атрактивности, затим регулисање улагања у некретнине, постављање ограничења или посебних услова за инвеститоре како би се спријечиле шпекулативне куповине и градња некретнине без стварне потребе на тржишту”, каже Савала.

Да ли новац треба чувати на рачуну или улагати?

Да ли новац треба чувати на рачуну или улагати?

Дино Османбеговић, финансијски експерт, наглашава како је у овом тренутку неопходно знати колико је неискоришћених стамбених јединица у БиХ, јер се прича о нечему за што нико не зна колико је велико.

”У Хрватској су ову процену радили на бази рачуна за електричну енергију, на основу којих се могла идентификовати некретнина која се користи повремено или никако. Ово је поприлично комплексна материја и ја не бих у овај посао ушао олако док не видим све њене елементе”, каже Османбеговић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (Р) (12+)

    ''Црна Гуја

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица