Штедња

Да ли новац треба чувати на рачуну или улагати?

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2024. 07:45

Улагање у земљиште или некретнине, по ријечима економиста, најбољи је облик штедње. Новац на рачуну или сакривен у кући никако није добра опција, јер на тај начин новац временом губи на вриједности.

Јеврејска пословица каже да трећину треба уложити у злато, трећину у некретнину, а трећину у посао. То је савјет злата вриједан, поручују стручњаци и кажу да се управо са њим треба водити уколико желимо да уштедимо или започнемо неку врсту посла. Бањалучани мисле исто. Признају, да имају већу своту новца за уштедјети, сигурно би била куповина некретнине.

Економиста Саша Стевановић савјетује да се са штедном или инвестирањем почне што прије. Довољни су симболични износи, те да за инвестирање не требају велики износи. Ако не желите да ваш новац иде у смјеру куповине, орочен новац је сигуран новац, тврди струка.  О штедњи, кажу, треба да се учи већ у школи и да се код најмлађих пробуди савјест чувања новца.

„Ми највећи дио ликвидне штедње држимо у депозитним рачунима и одлучујемо се највећим дијелом да нашу сигурност у старости обезбиједимо тако што ћемо имати једну, двије некретнине, од тога ћемо једну некретнину издавати. То су исправни модели, али треба и са неким другим моделом покушати. Имамо доста брокерских кућа код нас које раде са акцијама у иностранству. можете послати власник Фејсбука, Гугла, можете сад Енвидија, четири пет пута је порасла вриједност акције, и са неким скромнијим сумама новца да се упознате, да инвестирате, да одвојите и то вам на неки начин буде и авантура, и обично, инвестиција треба да буде досадна“, каже економиста Саша Стевановић.

Најбоља стратегија, ипак зависи од околности грађења и њихових финансијских циљева. У зависности од износа новца зависи и на који начин ће бити уштеђен или инвестиран.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина