Удружење за заштиту потрошача "Реакција"

Срдић за АТВ о правима потрошача: Шта ако вас "преваре" на црни петак?

  • Извор: АТВ
  • 24.11.2023. 08:18

Потрошачи али и трговци у Републици Српској немају адекватну културу трговине и куповине и често се дешавају пропусти, рекао је за АТВ јутро Душан Срдић, предсједник Удружења за заштиту потрошача "Реакција".

Данас је у Српској, као и у већем дијели свијета, дан великих попуста у трговинама, такозвани црни петак, који се деценијама сматра као почетак Божићне куповине у САД.

Срдић каже да је Црни петак један тренд који је дошао из Сједињених Америчких држава, они су творци и основних потрошачких права и првог закона о заштити потрошача. С тим у вези, њихова потрошачка култура је нешто другачија у односу на нашу. Они тај тренд „црног петка“ гаје пуно више деценија у односу на нас, истиче он.

„Ни ми као потрошачи а ни сами трговци немају адекватну културу и трговине и куповине, па тако често видимо пропусте који се дешавају код самих трговаца а то је неправилно истицање цијене која је на акцији“, изјавио је Срдић за АТВ.

Он каже да је на тржишној инспекцији да провјери да ли су нивелације цијена биле у претходном периоду више да би се сада снизиле, односно, довеле на неко стварно стање што се у пракси често дешава

„Потрошач треба да купи производ по оној цијени која је била истакнута на рафи, односно, на самом производу. Закон о заштити потрошача каже да је трговац дужан прода производ по цијени због чега је купац ставио производ у своју корпу. Први корак у остваривању потрошачких права јесте писмени приговор упућен трговцу, а можете се обратити и Удружењу како бисте добили прави савјет“, рекао је Срдић.

Он је рекао да је код нас доста нелојалне конкуренције која трговцима не дозвољава да послују како би требали.

Срдић је истакао да се буди свијест потрошача и да у Удружењу добијају приговоре купаца, те да имају 1.000 потрошачких приговора на нивоу једне године.

„С једне стране је добро што се буди свијест потрошача, а с друге стране, видимо да трговци нису страна која познаје ова закон а морала би“, навео је Срдић, додајући да се жене више жале и боре за своја права.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)