Oдржан протест

Синдикалци траже веће плате

  • Извор: АТВ
  • 29.09.2023. 19:15

Звиждаљке и транспаренти били су данас главно оружје радника шест гранских синдиката. Повећање плате најмање за 160 марака, уплата доприноса до краја године, исплата прековременог рада али и потписивање посебних колективних уговора у јединицама управе и локалне самоуправе - њихови су основи захтјеви.

"Морамо социјални дијалог вратити тамо гдје му је мјесто и морамо као одговорне стране у поступку преговарања договарати, усаглашавати права наших људи“, рекла је предсједник Синдиката радника унутрашњих послова Аница Јондић.

"Прије три дана састали смо се у палати Републике са Додиком, Вишковићем и Зором гдје је договорено да у првој седмици договоримо састанак да видимо како да изађемо из ове ситуације. Уколико буде потребе - мораћемо вас поново позвати на улицу“, рекао је предсједник Синдиката управе Божо Марић. 

Споразум који је са њима потписан прошле године у потпуности је испоштован а данашњи протести беспотребни, јасан је предсједник Српске. Они, каже Милорад Додик, уопште не одражавају реално стање. Подсјећа и да је у оквиру Закона о платама запослених у органима управе Републике Српске из 2007. године обједињен регрес за годишњи одмор и топли оброк. 

Бомбаш самоубица убио седморо у Могадишу

Бомбаш самоубица убио седморо у Могадишу

"Знам да смо тада плату, регрес, и топли оброк обједили и ако је плата била 500 марака и регрес 100 марака а 200 топли оброк, онда смо све то сабрали и рекли да је плата 800 марака. Након тога се на основу повећања, повећавао и тај износ. Настаје проблем зато што један дио организација из јавног сектора није пратио ову политику Владе. Синдикат на томе покушава да нарави једну читаву политику“, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Стање, каже Додик, најбоље одражва и број окупљених. Проблем је и што синдикати међусобно не могу једни са другима, па је готово немогуће сарађивати са овим бројем разнх представника синдиката.

" Имамо проблем са репрезентативношћу тих синдиката. Имамо проблем што једни са другима не желе ни да сједе у истој просторији или када дођу заједно не желе ни да разговарају или воде рачуна ко први говори ко го други говори“, додао је предсједник Републике Српске Милорад Додик. 

У наредом периоду план је окупити све синдикате здравства и са њима ријешити стање у тој области. Уколико они не буду јединстевни, немогуће је имати и јединствен одговор Владе. Видљиво је данас било и да је протест прошао без Савеза синдиката Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера