Održan protest

Sindikalci traže veće plate

  • Izvor: ATV
  • 29.09.2023. 19:15

Zviždaljke i transparenti bili su danas glavno oružje radnika šest granskih sindikata. Povećanje plate najmanje za 160 maraka, uplata doprinosa do kraja godine, isplata prekovremenog rada ali i potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora u jedinicama uprave i lokalne samouprave - njihovi su osnovi zahtjevi.

"Moramo socijalni dijalog vratiti tamo gdje mu je mjesto i moramo kao odgovorne strane u postupku pregovaranja dogovarati, usaglašavati prava naših ljudi“, rekla je predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić.

"Prije tri dana sastali smo se u palati Republike sa Dodikom, Viškovićem i Zorom gdje je dogovoreno da u prvoj sedmici dogovorimo sastanak da vidimo kako da izađemo iz ove situacije. Ukoliko bude potrebe - moraćemo vas ponovo pozvati na ulicu“, rekao je predsjednik Sindikata uprave Božo Marić. 

Sporazum koji je sa njima potpisan prošle godine u potpunosti je ispoštovan a današnji protesti bespotrebni, jasan je predsjednik Srpske. Oni, kaže Milorad Dodik, uopšte ne odražavaju realno stanje. Podsjeća i da je u okviru Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske iz 2007. godine objedinjen regres za godišnji odmor i topli obrok. 

Bombaš samoubica ubio sedmoro u Mogadišu

Bombaš samoubica ubio sedmoro u Mogadišu

"Znam da smo tada platu, regres, i topli obrok objedili i ako je plata bila 500 maraka i regres 100 maraka a 200 topli obrok, onda smo sve to sabrali i rekli da je plata 800 maraka. Nakon toga se na osnovu povećanja, povećavao i taj iznos. Nastaje problem zato što jedan dio organizacija iz javnog sektora nije pratio ovu politiku Vlade. Sindikat na tome pokušava da naravi jednu čitavu politiku“, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Stanje, kaže Dodik, najbolje odražva i broj okupljenih. Problem je i što sindikati međusobno ne mogu jedni sa drugima, pa je gotovo nemoguće sarađivati sa ovim brojem raznh predstavnika sindikata.

" Imamo problem sa reprezentativnošću tih sindikata. Imamo problem što jedni sa drugima ne žele ni da sjede u istoj prostoriji ili kada dođu zajedno ne žele ni da razgovaraju ili vode računa ko prvi govori ko go drugi govori“, dodao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

U naredom periodu plan je okupiti sve sindikate zdravstva i sa njima riješiti stanje u toj oblasti. Ukoliko oni ne budu jedinstevni, nemoguće je imati i jedinstven odgovor Vlade. Vidljivo je danas bilo i da je protest prošao bez Saveza sindikata Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera