Уочи празника

Расте цијена прасића у Српској: Очекује се нови скок

 • Извор: Независне
 • 26.04.2024. 18:29

Максимална цијена по којој произвођачи у Српској продају прасиће за предстојеће празнике је 12 КМ по килограму, а преко тога по вишој цијени продају препродавци, односно шверцери, казали су фармери и додали да мањак понуде диктира цијену.

Мишо Маљичић, предсједник Удружења свињара Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да је тренутно већа потражња од понуде, али и недавна појава афричке куге у Семберији диктира цијену.

"Због мањка свиња на тржишту у Европској унији, али и високе цијене, дошло је до раста цијене и код нас", казао је Маљичић.

Он је истакао да садашња цијена код фармера износи око 12 КМ по килограма живе ваге.

"Мада постоји тенденција раста у наредних неколико дана, како се буде приближавао Васкрс и једна од највећих српских слава Ђурђевдан, вјероватно ће цијене бити више", казао је Маљичић.

Прва велика прогноза за љето: Шта нас чека

Прва велика прогноза за љето: Шта нас чека

Како је додао, код регистрованих фармера цијена ће бити виша сигурно за једну марку.

"Али не могу да предвидим шта ће донијети препродаја, односно црно тржиште и клаонице, како ће они настојати да профитирају у овој ситуацији", казао је Маљичић.

Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да је црно тржиште продаје прасића у Српској веома развијено те да то угрожава произвођаче.

Према његовим ријечима, на селу код произвођача тренутна цијена по килограму износи од 11 до 12 КМ.

Предсједник сам себе назвао диктатором: Обожавају га и славе, а добио је 85 посто подршке

Предсједник сам себе назвао диктатором: Обожавају га и славе, а добио је 85 посто подршке

"То је цијена за прасиће до 35 килограма, али ни за предстојеће празнике и славе не би требало да дође до повећања ове цијене, бар не код нас на селима", рекао је Бањац.

Милош Т. из Градишке каже да је око 15. априла код једног фармера из околине Градишке резервисао прасе за славу Ђурђевдан, по цијени од 12 марака по килограми.

"Купио сам прасе по тој цијени, али како ми је речено када сам куповао, цијене би око Ђурђевдана могле ићи и до 15 КМ. Грађани који славе ће ове године веома скупо проћи за печеницу", рекао је он.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Револуција 1917 (Р)

  ''Револуција 1917 (Р)

 • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

  ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.