Руски предсједник

Путин: Напад на Сјеверни ток - "државни тероризам"

  • Извор: СРНА
  • 22.11.2023. 19:57

Бомбашки напад на гасоводе "Сјеверни ток" представља "државни тероризам" са циљем да се елиминише кључни енергетски конкурент Запада, рекао је руски предсједник Владимир Путин на виртуелном самиту лидера Г20.

"Да би се елиминисали конкуренти и стекле предности, користе се нелојалне методе конкуренције. Не само уништавањем транспортних и логистичких ланаца и међународних платних канала, већ и д‌јелима државног тероризма", нагласио је Путин.

Он је додао да је јасан примјер за то експлозија система гасовода "Сјеверни ток", на дну Балтичког мора.

Иако Путин није идентификовао кривца за бомбашки напад, он је раније рекао да се "потпуно слаже" са америчким новинаром Симором Хершом, који је за чин саботаже окривио америчку Централну обавјештајну агенцију /ЦИА/.

Руски предсједник је рекао да су САД имале користи од напада због своје позиције као добављача течног природног гаса за Европу.

"Сјеверни ток 1 и 2" су се састојали од два одвојена гасовода, који повезују Русију и Њемачку. Три од четири линије су уништене у серији експлозија у близини данског острва Борнхолм прошлог септембра, прекинувши енергетске везе Њемачке са Русијом и оставивши њену привреду зависну од гаса ослањајући се на скупљи амерички течни природни гас.

Теорија коју су популаризовали бројни западни медији сугерише да је тим украјинских командоса уништио цјевоводе, користећи изнајмљену јахту за транспорт експлозива до мјеста експлозије. Раније овог мјесеца, "Вашингтон пост" је именовао Романа Червинског – украјинског пуковника блиског служби националне безбједности /СБУ/ – и највишег украјинског генерала Валерија Залужног као организаторе напада, наводи "Раша тудеј".

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.