Француска

Пропала позната продавница након 105 година рада: ''Заувијек угашена традиција''

  • 08.10.2024. 13:43

Џентлмен је неко ко може да свира хармонику, али не зна. Без обзира да ли се по овом питању слажете са Томом Вејтсом или не, музички инструмент у облику кутије измишљен у Бечу постао је толико саставни дио француског насљеђа да многи вјерују да је измишљен у Француској.

Од пјесама Едит Пјаф до култне музике "Амелије" Иана Тиерсена преко бившег предсједника Валерија Жискара д’Естена, који је некада свирао „клавир за сиромаха”, хармоника је постала нешто попут националног амблема.

Андорид има нову алатку за заштиту од крађе

Андорид има нову алатку за заштиту од крађе

Тужна вијест онда за компанију "Maugein", једног од најстаријих произвођача хармоника у Француској, која се налази пред принудном ликвидацијом и затвориће радњу након 105 година снабдијевања 100 одсто инструмената направљених у Француској.

Основан 1919. године у Тилу (Корез) од стране Жана Могена послије Првог свјетског рата, "Manufacture Maugein" је 27. септембра стављен у принудну ликвидацију од стране Трговинског суда Бриве. Позната широм свијета, компанија је позната по томе што је снабдијевала познате француске бендове и музичаре као што су "Indochine", "Renaud" i "Bourvil".

''Шта ли је пјевач групе У2 знао?'''Мрежама се шири стари снимак

''Шта ли је пјевач групе У2 знао?'''Мрежама се шири стари снимак

До краја 1930-их имала је 150 запослених. Сада броји 10.

Прије 11 година ју је преузео Ричард Брандао, који је најавио затварање и навео да је компанија жртва кинеске конкуренције и „поремећаја пандемије ковида“. Упркос покушајима да диверзификује покретањем производње хармоника и електронских хармоника, наруџбине су престале

- Наша једина нада је била да се пробијемо на кинеско тржиште, гдје је раст и интересовање за хармонике највећи, али нисмо успјели - рекао је Брандао за новине "La Montagne". - Ово је упркос нашем учешћу на Међународном сајму музичких инструмената у Кини, највећем свјетском догађају у сектору - додао је он.

''Синиша, имамо твог ујака Хрвата'': Аркан са слушалицом у руци чекао да му Михајловић пресуди

''Синиша, имамо твог ујака Хрвата'': Аркан са слушалицом у руци чекао да му Михајловић пресуди

Ова вијест стиже само шест мјесеци након што је бивши предсједник Франсоа Оланд, садашњи посланик у Корезу, отворио Музеј хармонике вриједан девет милиона, Ците де л’аццордеон ет дес патримоинес, у Тилу.

Оланд је изјавио да ликвидација не значи нужно и крај компаније.

- То значи да ће у једном тренутку бренд "Maugein", посао "Maugein" и хармоника моћи да се наставе захваљујући новим инвеститорима. Они ћи сигурно сузити производну страну, али ће покушати да прошире дистрибуцију - рекао је Оланд радију Тотем.

Међутим, ако се не пронађу нови инвеститори, постоји велика шанса да се ово посебно француско музичко насљеђе изгуби.

(EuroNews)

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.