Некад је то био нуспроизвод од клања свиња и свака кућа га је имала у изобиљу, а данас је прави деликатес који доста кошта.
Поскупљења су наша горка реалност и готово свакодневно доживимо непријатно изненађење са рафова у продавницама и на пијаци. Ипак, једна намирница већ годинама држи јаку цијену невезано за актуелна дешавања на тржишту.
У питању су чварци.
Занимљиво је да су чварци некад били отпадак који се махом бацао послије клања свиња по селима или евентуално давао комшијама. Али у неком тренутку лијепо посољени хрскави, али опет сочни чварци постали су делукс деликатес. И цијена им је отишла у небо.
О овом својеврсном гастро-феномену говорила је Зорица Синадиновић, привредна новинарка која је од малих ногу била на бројним свињокољима у околини Зрењанина.
"Помагали смо једни другима и увијек се послије свињокоља паковало нешто комшијама да понесу. Да ли месо, да ли кобасица, али чварци увијек. Чварци су се сматрали сиротињском храном. И просто је било некако срамота рећи да једете чварке“, казала је Зорица Синадиновић, а преноси РТС.
Славен Батоћанин, произвођач дуван чварака из Ваљева, каже да је прекретница било – сољење.
"Историјат чварака је такав да је то био неки нуспроизвод који је отпадао од свиње. Својевремено, нарочито у Црној Гори, они су то бацали и узимали маст, нико то није јео док се нису сјетили да посоле", каже он.
Сољење, пржење и пресовање чварака данас су махом преузели технолози и индустрија. Производ који мирише на дјетињство и на вријеме када се ништа није бацало добио је и на цијени и на тражњи. Нутриционисти су му додатно дали крила. Маст је поново постала здрава, а чварак темељ хроно исхране.
"Сада смо дошли у ситуацију да су чварци луксуз. Да их људи носе када иду у иностранство за поклон. Једноставно, некако је дошло вријеме да та сиротиња некадашња не може да приушти себи чварке које је некада дијелила, што се каже, шаком и капом“, каже Зорица Синадиновић.
Али зашто су чварци данас толико скупи?
О томе за "Нова.рс" причају из газдинства Зорановић из Шида, које је надалеко познато по квалитету својих домаћих деликатес производа.
"Прва ствар је мањак свиња и неисплативост гајења великих свиња. Све је то утицало на мањак масноће, па и на цијену. Веће свиње углавном иду у маркете. Сада мало ко гаји свињу по годину дана, двије, као што је прије било“, причају из газдинства Зорановић за "Нова.рс".
Како каже, све је толико поскупјело да људи једноставно одустају јер не могу да гаје свињу на дуже.
"Други разлог тога што су чварци скупи је што се живот убрзао, људи већином одлазе у градове и нико више нема ни воље ни времена да се бави тиме. Прије је свака кућа имала по неколико свиња, а сада може на прсте на се наброји", додају они.
У газдинству Зорановић производња деликатеса је додатни посао и од њега имају пристојну зараду, али свакако труда треба много.
"Домаћи чварци нису толико доступни, а многе подсјећају на дјетињство и између осталог зато их данас и траже. Ми се трудмо да их правимо по старински. Цијена јесте већа него прије, али треба и произвођач нешто да заради. Ми килограм продајемо по 1.400 динара, али цијена иде и до 2.000 динара", објашњавају.